Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Свят

Германия се готви да постигне ключова цел за държавния дълг до края на годината

В обръщение към парламента германският финансов министър Олаф Шолц заяви, че държавният дълг още през тази година ще се понижи под 60% от БВП

Германия се готви да постигне ключова цел за държавния дълг до края на годината

Снимка: Ройтерс

Германската икономика може да прескочи символичен праг тази година, с което да овенчае продължилата десетилетия кампания на правителството да обуздае публичните разходи в Европа.

В обръщение към парламента германският финансов министър Олаф Шолц заяви, че държавният дълг на страната по всяка вероятност още през тази година ще се понижи под 60% от брутния вътрешен продукт и ще отговаря на фискалните изисквания на Европейския съюз. Ако този праг не бъде преминат до края на годината, то това ще стане най-късно през 2019 г. – за първи път от 2002 г. насам.

„Това е добър знак и признак, че Германия прави нещо както трябва“, посочи Шолц, цитиран от Wall Street Journal.

Шолц представи и проекта за федералния бюджет на Германия за 2019 г., в който защити положителните очаквания за националната икономика.

Проектобюджетът предвижда за идната година разходи от 356,8 млрд. евро, което е с 13,2 млрд. евро повече от планираното за текущата бюджетна година, като не се планира поемане на нови дългове, съобщава БТА.

Берлин постави мерките за строги икономии начело на програмата си за борба с дълговата криза в еврозоната от началото й през 2010 г. Някои икономисти обаче разкритикуваха подхода, посочвайки, че по този начин се удължава кризата и Германия, макар да отбеляза бюджетен излишък преди няколко години и да сви държавния си дълг, е постигнала това без да направи саможертвите, които изисква от своите съседи.

Още по темата

В миналото властите в Берлин са посочвали, че строгите икономии са необходими, за да се възстановят пазарите, бизнеса и доверието на домакинствата в икономиката на еврозоната.  От своя страна Шолц, който отхвърли призивите за данъчни съкращения въпреки нарастващия бюджетен излишък, заяви, че Германия трябва да разполага с финансов буфер за следващата криза. Неговият средносрочен фискален план предвижда излишък през следващите четири години.

Държавният дълг на Германия се понижи до 64,1% от БВП през миналата година, след като достигна 68,2% през 2016 г. За сравнение, дългът на Франция през миналата година е 97% от БВП. Той е 98,3% в Испания и 131,8% в Италия по данни на европейската статистическа агенция Евростат.

През изминалата година средният брутен държавен дълг сред 28-те държави членки в блока е 81,6% от БВП. В рамките на ЕС 13 държави – всички от които малки икономики – с изключение на Холандия, изпълниха ограничението от съотношение на дълга в размер на 60% от БВП и дефицит до 3%.

Според средносрочните фискални планове на Шолц, представени пред парламента във вторник, германските разходи за отбрана се очаква да нараснат постепенно от 1,24% от БВП тази година до 1,31% през 2019 г.

Американският президент доналд Тръмп неведнъж е критикувал съюзниците на СЩ в НАТО за това, че не харчат достатъчно за отбрана, обръщайки се основно към Берлин.

В същото време в доклад от юли Международният валутен фонд предупреди Германия и Холандия, че невъзможността им да свият големите си излишъци по текуща сметка „може да предизвика протекционистки отговор от техните партньори“, както стана ясно от скорошните мита на САЩ върху вноса на стомана и алуминий от ЕС.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Свят
Хуан Гуайдо планира да смени ръководството на държавната петролна компания PDVSA