IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобяват Pfizer с 2,3 млрд. долара заради лъжлива реклама на лекарства

Pfizer незаконно е рекламирал свои медикаменти, твърдейки, че те помагат при заболявания, за които препаратите не са тествани

11:15 | 03.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Глобяват Pfizer с 2,3 млрд. долара заради лъжлива реклама на лекарства

Американската фармацевтична компания Pfizer трябва да плати глоба от 2,3 млрд. долара за лъжлива реклама на свои лекарствени препарати, се казва в съобщение на министерството на правосъдието на САЩ.

Pfizer и неговата дъщерна фирма Pharmacia & Upjohn вече са се съгласили да заплатят най-голямата глоба в областта на здравеопазването в САЩ, за да бъдат компенсирани последствията от техните нарушения при незаконното промоциране на редица техни продукти, съобщава ВВС.

Основно нарушенията на Pfizer се изразяват в това, че незаконно е рекламирал свои медикаменти, твърдейки, че те помагат при заболявания, за които препаратите не са тествани и съответно нямат лиценз за лечение на тези болести.

По-конкретно фармацевтичният гигант, който е известен с разработката на „Виагра“, е обвинен за лъжливата реклама на болкоуспокояващото средство Bextra, на невролептика Geodon, на антибиотика Zyvox и на лекарството против епилепсия Lyrica.

Освен това обвиняват Pfizer и в даване на подкупи на органи на здравеопазването, за да бъдат поощрявани да предписват на пациентите медикаменти, произведени именно от тази фирма.

В края на юли стана известно, че Pfizer ще заплати на Нигерия 75 млн. долара като компенсации заради неуспешните изпитания в страната на антибиотика Trovan, в резултат на което са починали 11 деца.

Плащането на глобата от 2,3 млрд. долара няма да е лесно за Pfizer. Приходите на компанията за второто тримесечие са по-ниски на годишна база с 9,4% и са в размер на 11 млрд. долара, а чистата печалба за периода е по-ниска с 19% на годишна база и възлиза на 2,26 млрд. долара. Според прогнозите за цялата 2009 г. приходите на Pfizer ще бъдат 44-46 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:13 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още