Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Свят

Графика на деня: Страните с най-много полиция

Безспорен първенец на глава от населението е Русия, а България заема 8-мо място в света

Графика на деня: Страните с най-много полиция

На руснаците се падат най-много полицаи на човек от населението. Снимка: архив Ройтерс

След съставянето на първата съвременна полиция в Англия през 18 век тази практика се разпространява по целия свят. Мнозина не могат да си представят живот без контролирана от държавата полиция. Пазителите на реда скоро биват използвани от всяка една модерна държава с официална цел борба с престъпността.

Още по темата

В някои държави обаче ролята им бързо става репресивна и те биват използвани основно за контрол над народа. Дори бившият диктатор на България Тодор Живков коментира полицията в страната с придобилия култова стойност цитат: „Милицията принадлежи на народа и народът принадлежи на милицията“.

В класация на Bloomberg можем да видим кои са страните с най-много полиция на глава от населението. Безспорен първенец е Русия, в която на 100 000 души се падат 564 полицая. Страната е безспорен първенец, изпреварвайки със значителна преднина следващите в класацията.

Следват Турция и Италия, съответно с 474 и 467 полицаи на 100 000 души.

В България, която е на 8-мо място в света, има 398 полицаи на всеки 100 хиляди граждани. Въпреки кризата днес страната ни е решила да отделя най-голям бюджет от всички министерства именно за Министерството на вътрешните работи, под чиято юрисдикция са и полицейските сили. 

В класацията отсъстват страни като Северна Корея, Иран и Венецуела по няколко причини – данните за тези страни или са остарели, или са неточни. Режимите в тях поддържат сравнително малки полицейски сили, но компенсират чрез дружи въоръжени групи, чрез които да контролират народите си.

Източник: Statista / Bloomberg

Още интересни графики вижте тук!

По статията работиха: Георги Драганов, редактор Петър Нейков

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (7)

0
 
2
 
7
преди 6 години
Няма профилна снимка
Ако се сметне обаче колко реално са полицаи на улицата ние разбира се ще сме на последно място в света. Ние сме на *-мо място по назначени чиновници в полицията.
0
 
4
 
6
balkando до: Императорът
преди 6 години
Няма профилна снимка
Защото ако се справят, ще станат излишни. Това е е по принцип дилемата на бизнеса със сигурност - ефективните действия водят до намаляване на разходите за борба и печалбата на цял кош фирми, произвеждащи оборудване, оръжия и консумативи. Същото става последните тридесет години в целия свят.
0
 
0
 
5
преди 6 години
*** са голям електорат и с тава кебапчета и сладки приказки гласуват по заповед при бг не е така сега направете изводи защо им се разминава препрестъпността им?
7
 
13
 
4
преди 6 години
Гошо както винаги лъже с неговите тъпотии за тва отваря си човек Wikipediata и що да види ... НЕ НЕ Е РУСИЯ ГОШОVatican City Vatican City 130[103] 2012 15,625http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_and_dependencies_by_number_of_police_officersПреди Русията има И Сърбия и Аржентина и Кипър и т.н. .... Пак ви казвам остайте ги ваште американски източници .... щото само лъжете с тва
1
 
11
 
3
преди 6 години
Няма профилна снимка
Сравнявате круши и ябълки.

Още от Свят
Идва ли краят на евтините пари?