IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Страните с най-много полиция

Безспорен първенец на глава от населението е Русия, а България заема 8-мо място в света

17:58 | 23.01.15 г. 8
Автор - снимка
Редактор
<p>
	На руснаците се падат най-много полицаи на човек от населението. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

На руснаците се падат най-много полицаи на човек от населението. Снимка: архив Ройтерс

След съставянето на първата съвременна полиция в Англия през 18 век тази практика се разпространява по целия свят. Мнозина не могат да си представят живот без контролирана от държавата полиция. Пазителите на реда скоро биват използвани от всяка една модерна държава с официална цел борба с престъпността.

В някои държави обаче ролята им бързо става репресивна и те биват използвани основно за контрол над народа. Дори бившият диктатор на България Тодор Живков коментира полицията в страната с придобилия култова стойност цитат: „Милицията принадлежи на народа и народът принадлежи на милицията“.

В класация на Bloomberg можем да видим кои са страните с най-много полиция на глава от населението. Безспорен първенец е Русия, в която на 100 000 души се падат 564 полицая. Страната е безспорен първенец, изпреварвайки със значителна преднина следващите в класацията.

Следват Турция и Италия, съответно с 474 и 467 полицаи на 100 000 души.

В България, която е на 8-мо място в света, има 398 полицаи на всеки 100 хиляди граждани. Въпреки кризата днес страната ни е решила да отделя най-голям бюджет от всички министерства именно за Министерството на вътрешните работи, под чиято юрисдикция са и полицейските сили. 

В класацията отсъстват страни като Северна Корея, Иран и Венецуела по няколко причини – данните за тези страни или са остарели, или са неточни. Режимите в тях поддържат сравнително малки полицейски сили, но компенсират чрез дружи въоръжени групи, чрез които да контролират народите си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 23:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 0
moni_5
преди 9 години
Ако се сметне обаче колко реално са полицаи на улицата ние разбира се ще сме на последно място в света. Ние сме на *-мо място по назначени чиновници в полицията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 0
balkando
преди 9 години
Защото ако се справят, ще станат излишни. Това е е по принцип дилемата на бизнеса със сигурност - ефективните действия водят до намаляване на разходите за борба и печалбата на цял кош фирми, произвеждащи оборудване, оръжия и консумативи. Същото става последните тридесет години в целия свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
Stone_Kold
преди 9 години
*** са голям електорат и с тава кебапчета и сладки приказки гласуват по заповед при бг не е така сега направете изводи защо им се разминава препрестъпността им?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 7
michaelis
преди 9 години
Гошо както винаги лъже с неговите тъпотии за тва отваря си човек Wikipediata и що да види ... НЕ НЕ Е РУСИЯ ГОШОVatican City Vatican City 130[103] 2012 15,625http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_and_dependencies_by_number_of_police_officersПреди Русията има И Сърбия и Аржентина и Кипър и т.н. .... Пак ви казвам остайте ги ваште американски източници .... щото само лъжете с тва
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 1
mick
преди 9 години
Сравнявате круши и ябълки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 4
mick
преди 9 години
Аман от лъжи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 50 rate down comment 2
deant
преди 9 години
И въпреки това, тази раздута *** не може да се справи с престъпността. Евала.. Предлагам да ги намалим на половина и да увеличим двойно заплатите на останалите и да видим, дали няма да има по-добър ефект?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още