Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Свят

Икономическите перспективи пред богатите държави се влошават

Рискът от фалит на Гърция, забавянето на растежа в САЩ и инфлацията притискат и Запада, и развиващите се икономики, смятат икономисти

Експерти очакват влошаване на икономическите перспективи пред богатите страни заради признаците на забавяне на растежа в САЩ и страховете за фискалното здраве на Запада. Това е основният извод от редовното проучване на Ройтерс сред икономисти и анализатори за месец юни.

Събитията в последно време потвърждават, че икономическото възстановяване е бавно и неравномерно. Докато Китай и Индия предприеха нови мерки за охлаждане на икономиката и овладяване на инфлационните процеси, западните страни водят постоянна борба с фискалните бомби, заложени в Гърция, а вероятно и в САЩ.

Според резултатите от проучването, позитивни очаквания има единствено за японската икономика заради усилията страната да бъде възстановена след катастрофалното земетресение от 11 март 2011 г. Икономистите, участвали в анкетата, потвърждават песимистичните си настроения за САЩ, еврозоната и Великобритания.

„Два основни риска се появиха в последните няколко месеца – рискът от фалит на Гърция и значителното забавяне на икономическия растеж на САЩ“, коментира Курт Карл, главен икономист на Swiss Re в Ню Йорк. Той изразява надежда, че спадът в САЩ скоро ще приключи, след като петролът спря с резките поскъпвания, а затрудненията с доставките заради земетресението в Япония се очаква да бъдат окончателно преодолени преди края на годината.

Прогнозата на експертите за ръста на американския брутен вътрешен продукт (БВП) през второто тримесечие беше понижена до 2,5% от 3,3%. През първото тримесечие на годината американската икономика отчете ръст от 1,8%.

Ако прогнозата се реализира, то такъв ръст определено би откроил САЩ на фона на растежа на основните им партньори от еврозоната, както и Великобритания и Япония. Притеснителното обаче е, че дори водещи развиващи се държави отчитат забавяне на растежа заради инфлационния бум.

Инфлацията притиска и развитите икономики, смятат експертите. Очакванията са инфлацията в САЩ, Великобритания и държавите от еврозоната през второто, третото и четвъртото тримесечия на годината да се удвои най-вече заради скъпите горива.

Натискът на инфлацията вероятно ще принуди централните банки на Великобритания и САЩ да последват Европейската централна банка (ЕЦБ) и да пристъпят към повишаване на основните лихвени проценти, смятат икономистите.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Свят
Кадър на деня за 1 август