Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Свят

Има ли опасност от глобално разпространение на кризата с недвижими имоти в Китай

Evergrande не е системен риск за световната финансова система, посочи Дейвид Сканлан, старши редактор на Asia Finance в Bloomberg News

гледано: 2871   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
 За момента не се наблюдава прехвърляне на проблемите на китайските предприемачи и в частност от Evergrande, най-задлъжнялата строителна компания в света, към други сектори на икономиката, но много от по-малките компании се оказват в затруднено положение. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването "В развитие", Дейвид Сканлан, старши редактор на Asia Finance към Bloomberg News.
Още по темата

По думите му Пекин продължава да има достатъчно инструменти за борба с настоящата криза, но много трудно прави разлика между пазара и политиката.

"Няма съмнение, че в Китай политиката управлява икономиката и много от решенията зависят от президента Си Дзинпин. Едва ли биха искали да изпратят погрешен сигнал към големите строителни предприемачи, но щом искат да са големи и да се разрастват, те трябва да знаят цената“, анализира ситуацията той.

Дейвид Сканлан потвърди, че „всичко има политическа перспектива“. Пекин иска да овладее тази криза, да я ограничи, има стратегия за намаляване на дела на сектора, но в същото време търси възможности за хората да имат къде да живеят. 

Китай се опитва да ограничи последиците, в сектора намаляват печалбите, а регулаторите се опитват да намалят и разходите.

„Някои от имотните компании може да потънат по време на този процес“, очаква Сканлaн. 

Според него кризата в недвижимите имоти е изключително сериозна.

„Има няколко държави в света, които могат да се конкурират с Китай, по това колко е важен този сектор. Този бранш има 30% дял в БВП на Китай и 40% в активите на домакинствата", пресметна анализаторът.

Дейвид Сканлaн е категоричен, че не може да се прави директно сравнение с краха на Lehman Brothers в САЩ. "Lehman беше голям играч на Wall Street и много банки зависеха от него. Evergrande e много голяма компания, но някои от най-големите банки са в Китай и те ще ограничат срива. Не можем да говорим за системен проблем", отбеляза той.

Старши редакторът на Asia Finance в Bloomberg News отчете, икономиката на Китай се забавя, но не може да се говори за рецесия. „Ръстът вече не е двуцифрен, а нивото от около 5% от последното тримесечие е ниско за страната, каза Сканлaн. – Ако Китай навлезе в рецесия, това ще има огромен ефект върху икономиката. Страната е двигател на глобалния растеж от години и всяко забавяне там ще има сериозни последствия за света."

Икономистът напомни, че Федералният резерв на САЩ предупреди за потенциален риск от продължаващо забавяне на сектора в Китай, но обясни, че оценката е „по-скоро на макро ниво, а Evergrande едва ли представлява заплаха за системата“.

Затова и той не очаква кризата с Evergrande да бъде обсъждана на предстоящата виртуална среща следващата седмица между президентите Джо Байдън и Си Дзинпин.

Сканлан обаче предупреди, че ако Китай навлезе в рецесия това ще има огромен ефект върху световната икономика – страната е двигател на глобалния растеж от години и всяко забавяне може да има сериозни последствия.

Докога ще се надува балонът при недвижимите имоти в Китай? 

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Свят
Д. Бечев: Нови преговори между САЩ и Русия са частичен успех за Путин