IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ИНТОСАЙ определи като цел за сметните палати дигитализирането на одитния процес

Делегати на 169 одитни институции обсъдиха отговорността на администрацията за подобряване качеството на публичните услуги

21:30 | 30.09.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Сметната палата</em></p>

Снимка: Сметната палата

Информационните технологии в развитието на публичната администрация и ролята на върховните одитни институции в постигането на националните приоритети и цели, бяха двете основни теми, които обсъдиха на конгреса на Международната организация на Върховните одитни институции – ИНТОСАЙ над 600 делегати, представляващи 169 одитни институции в света. Участие във форума, който се проведе в Москва от 23 до 27 септември, взе и българската Сметна палата, водена от нейния председател Цветан Цветков, както и заместник-председателите Горица Грънчарова и Тошко Тодоров.

Върховната одитна институция на Китай акцентира върху значението на използването на информация в електронна форма за развитието на публичната администрация, както и мястото и ролята на големите данни в дейността на сметните палати, съобщи пресцентърът на българската независима институция.

Сметната палата на Русия посочи ролята на върховните одитни институции в насърчаването на доброто управление в отговор на предизвикателствата, свързани с постигането от националните правителства на целите за устойчиво развитие.

Към основните панелни сесии по време на конгреса бяха включени сесии на участниците за развитието на INTOSAI - открити дискусии на малки групи, които обхващаха „brainstorming“ (мозъчна атака) около проблемите на публичния одит.

Българската Сметна палата взе активно участие по темата за ролята на върховните одитни институции за запазването и повишаването на общественото доверие.

“Предизвикателствата са свързани с необходимостта от насочване на одитната дейност към проблеми, чието решение ще допринесе за подобряването на живота на гражданите", посочи Цветан Цветков и напомни, че е важна обратната връзка с одитираните обекти за подобряването на управлението в публичния сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още