Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Свят

Инвеститорите търсят диверсификация на вложенията си в ETF-и

Борсово търгуваните фондове привличат с ниски данъци, прозрачност и разнообразие от експозиции към компании и сектори, посочи Мехмед Дикме

Инвеститорите търсят диверсификация на вложенията си в ETF-и

Снимка: Pixabay

Загубата на доверие към паричните мениджъри по време на криза и неумението на някои от тях да предпазят своите клиенти от загуби е едно от обясненията за пренасочването на инвеститорите към борсово търгуваните фондове (ETF). Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Мехмед Дикме, финансов анализатор в Expat Capital.

„ETF-и привличат с ниски разходи, прозрачност и ликвидност. Имате достъп до търговията почти по всяко време и има ниски данъчни облагания в много държави, като САЩ и България. Почти всички от 25-те най-големи мениджъри на активи в САЩ или предлагат ETF, или ще го направят през тази година“, съобщи той.

Дикме посочи, че обикновено се предлагат по няколко ETF-и, а не само един.

„Виждаме над 20 тематични фондове, които са рекорд за сектора – ARK с космически изследвания и иновации, фондове за криптовалути, за зелена енергия“, изброи възможностите за избор той.

Още по темата

Но Дикме предупреди, че мениджърите трябва да имат стратегия за търговията с ETF-и.

„Стратегията става все по-важна както за клиентите, така и за инвеститорите. Клиентите вече могат да имат експозиция не само към индивидуални компании, но и към отделни сектори. Има цели иновативни продукти, насочени към зелена енергия, рециклиране, намаляване на емисиите“, коментира финансовият анализатор.

Според Дикме не всички пари от взаимните фондове ще отидат към ETF-и и обясни, че най-малкото защото големи пенсионни фондове нямат право да ползват борсово търгувани фондове.

И в двата вида инвестиции има вградена диверсификация и дават голямо разнообразие от експозиция.
„ETF печелят повече от взаимните фондове, защото са с много по-ниски разходи за менажиране и по-ниски такси за влизане и излизане от фондовете. От друга страна, те могат да бъдат търгувани с много по-малък капитал“ , посочи той и напомни, че ETF-ите се търгуват в реално време за разлика от взаимните фондове.

Мехмед Дикме отбеляза, че в САЩ ETF-ите са и облагодетелствани от гледна точка на данъците в сравнение с активно търгуваните взаимни фондове.

„Данъците по капиталовата печалба не са чак толкова чести и не са толкова голям процент. В България и двата продукта не се облагат с данъци и инвеститорите могат да търгуват и двете по един и същи начин“, коментира предимствата за инвеститорите той.

Експертът открои подобна тенденция в Канада и Япония, докато европейските пазари са „донякъде неутрални и даже има негативен паричен поток към ETF-и”.

По думите му, интересът в България към тях се обуславя от търсенето на диверсификация на инвестициите.

На какво се дължи интересът на инвеститорите към ETF? Възползва ли се Уолстрийт от треската за борсово търгуваните фондове? Повече за треската за ETF, фондовете на Expat Capital и техните предложения за ETF може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „В развитие“ може да гледате тук.
 

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Свят
Ще остави ли Пекин Evergrande да фалира, за да предпази системата?