IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италианските компании се радват на по-силен ръст от очакванията след блокадата

Есента обаче ще бъде от ключово значение за запазване на възходящата инерция

22:15 | 17.08.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

В южния италиански град Авелино Салваторе Амитрано бърза да разпрати натрупани доставки, откакто страната излезе от най-строгата си блокада заради коронавируса, пише Financial Times.

Амитрано и двамата му братя ръководят международен бизнес, произвеждащ компоненти за домакински уреди с годишни приходи от около 25 млн. евро.

Компанията му Pasell Group, която има заводи в Италия, Турция, Словакия и Полша, е регистрирала годишен спад на приходите от продажби до 50% през март, април и май, тъй като властите в Рим наложиха едни от най-строгите антивирусни мерки, виждани до момента в западна демокрация.

Италия беше първата европейска страна, която понесе тежък удар от вируса и регистрира над 35 хил. починали от началото на пандемията през февруари. В резултат на блокадата Амитрано се готви за годишен спад от 30% на приходите от продажби през тази година.

Но след като мерките за блокада започнаха да отпадат през май бизнесът му отбелязва силен ръст и сега той очаква да приключи годината с малко под 15% спад на приходите от продажби спрямо нивата от миналата година.

„Числата след COVID са много по-добри от очакванията. Въпреки бедствените последици от пандемията регистрираме изненадващ ръст на производството на тази фаза“, коментира Амитрано.

Той не е единственият човек, чийто бизнес надминава очакванията.

Брутният вътрешен продукт на Италия се сви с 12,4% през второто тримесечие спрямо първите три месеца на годината, което беше рекордно понижение, но все пак по-малко от прогнозите на икономистите и рязко контрастираше на спада в Испания, друга голяма икономика в Южна Европа, от 18,5%. Италия се справи по-добре и от Франция, където БВП намаля с 13,8%. Италия Италия

През юни третата по големина икономика в еврозоната регистрира месечен ръст на индустриалното производство от 8,2%, показаха сезонно изгладени данни, като изпревари очакванията на анкетирани от Ройтерс икономисти, които предвиждаха скок от 5,1%. Той последва рекордния ръст от 41,6% през предходния месец след края на блокадата.

Фабиано Скиварди, икономист в университета LUISS в Рим, смята, че бързото начало на скока отчасти се дължи на стъпките на правителството в помощ на компаниите да се справят по време на пандемията „като грантове, евтини заеми и мерки в подкрепа на заетостта и удължаване на програмите за временни съкращения“.

Освен това частният сектор навлезе в рецесията в по-добра форма, отколкото при предишни кризи, „защото от една страна най-уязвимите компании вече бяха изчезнали, а също и защото останалите засилиха позициите си от гледна точка на капитала през последните години и сега имат много широки рамене“, допълва Скиварди.

Той също така изтъква усилията на Брюксел, които „са решаващи в създаването на положителна и по-стабилна икономическа обстановка със създаването на възстановителен фонд и ролята на Европейския механизъм за стабилност“. Италия Италия

Неотдавнашни допитвания за нагласите сочат, че първите признаци на възстановяване продължават през третото тримесечие на тази година. Индексът на мениджърите по поръчките на HIS Markit за италианската промишленост е нараснал до 51,9 пункта през юли спрямо 47,5 пункта през юни, това е първият ръст от близо две години, въпреки че чуждестранното търсене е останало слабо и има данни, че заводите не работят с пълен капацитет.

„Тези подобрения ще бъдат видени в положителна светлина, въпреки че през предходните месеци достигнахме толкова ниски нива на дейност, че дори с малък ръст на търсенето в процентни изражения тези скокове изглеждат огромни“, казва Масимо Рода, старши икономист в Confindustria.

Но икономисти се опасяват, че нов ръст на заразените тази есен може да подкопае икономическото възстановяване на Италия. Дневният брой на новите случаи започна да се ускорява от миналия месец макар и не толкова рязко, колкото в редица други европейски страни.

„Италия със сигурност се справи добре с овладяването на разпространението на вируса до момента, но тези икономически подобрения зависят основно от ръста на вътрешното търсене веднага след блокадата“, казва Рода.

А Паола Профета, икономист в университета Bocconi в Милано, подчертава неравномерните последици за икономиката от вируса.

„Агрегираните данни не вземат предвид, че повечето засегнати са по-слабите социални категории като работници с ниско образование и жени“, отбелязва тя. „Много важно ще бъде да се защитят тези групи през идните месеци.

Заетостта при жените вече е под 50% в Италия, още по-голямото й намаляване под тези нива ще означава загуба не само от социална гледна точка, но също и от гледна точка на БВП“, допълва Профета. Италия Италия

Освен това Италия навлезе в пандемията с 10-годишно слабо представяне на икономиката, за разлика от други страни в еврозоната нейната икономика почти не е нараснала през последното десетилетие.

По-дълъг срок на възстановяване ще изисква ръст на износа на Италия, но това зависи не само от разпространението на болестта у дома, а също и в света. „Вирусът все още обхваща бавно като вълна различни части на света и различни търговски партньори на Италия. Това ще има повече последици за италианския износ през идните месеци“, предупреждава Рода.

В същото време в Авелино Амитрано казва, че първите признаци на възстановяване са „окуражителни“. „Не съм сигурен дали можем да наречем това траен скок, но ако задържим темпото, очакваме да се върнем на обемите от продажби преди COVID-19 до края на 2020 г.“, казва той.

Амитрано хвали политиките на правителството в подкрепа на субсидираната заетост и доходите, която му е помогнала да избегне съкращения до момента. Това означава, че „успяваме да гарантираме непрекъсваемост на производството и не пилеем човешки капитал“, отбелязва той.

Но допълва, че есента ще бъде от ключово значение за бъдещата стабилност на бизнеса му. „Голямата игра ще се разиграе през септември, когато ще настъпи моментът за запълване на книгата с поръчки“, отбелязва Амитрано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:17 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още