IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Използва ли се кризата с коронавируса за скок в цените на някои продукти?

Има нарушаване на веригите на доставки в големите икономики, има паника в много от нациите, коментират проф. Боян Дуранкев и Преслав Райков

10:36 | 26.02.20 г.
Използва ли се кризата с коронавируса за скок в цените на някои продукти?

"Реакцията е малко пресилена. Коронавирусът не е явление, което ще се задържи дългосрочно и ще окаже огромен натиск. Има нарушаване на веригите на доставки в големите икономики, има паника в много от нациите, но има и изключителна доза свръхреакция", коментира пред Bulgaria ON AIR.финансовият анализатор Преслав Райков.

Според него вирусът се използва за политически цели и за това да се преначертаят възгледите на глобални субекти за това дали глобализацията е добра.

"Разбира се, че се забелязва световната паника и вероятно ще се задълбочава. Това води до сериозни поражения в икономиката. Например - това, което вече е ясно за 2020 година, е спад на туризма в световен мащаб. Сериозно ще бъдат ударени сектори като висшето образование", прогнозира икономистът проф. Боян Дуранкев.

Той коментира, че търговци и производители се възползват от ситуацията и започват да вдигат цените на дадени продукти.

"Наблюдава се скок в определени продукти, може би трябва да има контролиращ орган, който да следи дали има нерегламентирани търговски практики, но това е и следствие на високото търсене. Хората търсят даден продукт и цената му се повишава", посочи Преслав Райков.

По думите му ценовият скок не би могъл да се контролира, а и би бил доста краткосрочен като хоризонт.

Проф. Дуранкев коментира още, че не само коронавирусът е заплаха за икономиката ни, а има и грешки, които се правят в сектора и ефектът от тях е много по-лош. 

Вижте целия разговор във видео материала на Bulgaria ON AIR.  

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още