IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Колчев: Очаквам висока икономическа активност през втората половина на 2021 г.

Европейските пазари ще направят догодина това, което американските направиха през тази, посочи главният изпълнителен директор на "Елана Финансов Холдинг"

12:30 | 17.12.20 г.
К. Колчев: Очаквам висока икономическа активност през втората половина на 2021 г.

“Икономиката няма фундаментални причини да върви надолу. Тя реализира спад заради ограниченията, но в момента, в който те приключат и се разреши медицинският проблем, тя отново ще почне да расте”, посочи той.

Колчев коментира и ситуацията на пазарите.

“Там, където държавата реагира бързо и наля пари в икономиката, пазарите отбелязаха върхове, каквито не сме очаквали дори за нормална година”, отбеляза финансистът.

Според него покачването на американския пазар не е притеснително, но рано или късно ще последва корекция.

“Пазарите в Европа все още са на червено спрямо началото на годината и ще останат така още дълго, но това може би е добра новина, защото те ще се възстановяват през следващата година и ще направят това, което американският направи през тази”, смята Колчев.

Той засегна и темата за развитието на българския пазар.

„Очаквам след изборите да има повече политическа воля за припознаване на този пазар като важен за икономиката, от което ще тръгнат много процеси, включително и с частни компании“, коментира финансистът. Той обаче предупреди, че ако няма подкрепа от държавата, „другият начин е революционен“ – да има успешни първични предлагания като „Телелинк“ тази година и други компании, като след пет години да има 15 компании, които да се търгуват, и те да удвоят обема на пазара. Този процес той сравни с „повече от нищото“.

Експертът очаква печатането на пари от централните банки да продължи, но да се забави като темп.

По отношение на лидерството на Джо Байдън в САЩ Колчев изрази мнение, че то ще доведе до “повече спокойствие за икономиката, от което тя има огромна нужда, особено след комбинацията на Тръмп с коронавируса”.

Кой спечели и кой загуби на пазарите през 2020 г.? Кои тенденции от турбулентната 2020 г. ще се окажат устойчиви? Каква трябва да бъде стратегията на България за възстановяване? Защо реализацията на мерките срещу пандемията не са достатъчно ефективни? Готова ли е страната ни да реализира Зелената сделка?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването “Светът е бизнес” гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още