IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Олимпийските игри от 2004 г. тласнаха Гърция надолу

Олимпиада за 9 млрд. евро и неспособността на Гърция да управлява бюджета си доведоха до сегашното положение на страната

08:20 | 07.08.12 г. 7
Как Олимпийските игри от 2004 г. тласнаха Гърция надолу

Гледайки игрите в Лондон, много гърци може би се питат как страната им достигна сегашното кризисно състояние след международната слава на Олимпиадата в Атина през 2004 година.

Провеждането на събитието струва 9 млрд. евро (или 11 млрд. долара спрямо сегашния валутен курс) и беше определено като най-скъпото за момента. По-късно гръцките данъкоплатци изпаднаха в затруднение с изплащането на 7 млрд. евро, които не включваха разходите за допълнителните проекти като ново летище и метро, припомнят от Bloomberg Businessweek.

Дни след церемонията по закриването Гърция уведоми еврозоната, че дефицитът и държавният й дълг ще бъдат повече от очакваните. През 2004 г. дефицитът възлезе на 6,1% от БВП, което е повече от половината от лимита, поставен за страните в еврозоната.

Дългът на страната пък достигна 110,6% от БВП и стана най-високият измежду всички страни в ЕС (днес той се равнява на 165,3% от БВП). Така Гърция стана първата членка на ЕС, чиято фискална политика бе поставена под наблюдението на Европейската комисия през 2005 г.

Имайки предвид размера на държавният дълг за 2004 г. от 168 млрд. евро, е пределно ясно, че Олимпийските игри не са единствената причина за икономическия колапс в страната. Въпреки това Олимпиадата извади наяве всички структурни проблеми, които „върлуваха“ из страната с десетилетия. Тук не става въпрос само за количеството пропилени пари, но и за това откъде са дошли и как са били изхарчени.

Преди да бъде приета в еврозоната през 2001 година, Гърция претърпя период на строги икономии само, за да може да „затегне“ финансите си. След въвеждането на общата валута обаче правителството значително „развърза кесията си“.

Игрите през 2004 г. бяха просто една от няколкото области, в които финансирането беше извършено чрез неустойчиви заеми и без нужния надзор.

Въпреки че стотици хиляди посетители се стекоха в родното място на Олимпийските игри, делът на туризма в икономиката на страната намаля значително през следващите години. Причината за това беше, че пътуващите се ориентираха повече към други държави като Турция и Хърватия, които извлякоха полза от по-ниските си цени и по-добрия маркетинг.

В същото време много от стадионите и скъпо построените спортни съоръжения излязоха от употреба. В южна Атина двукилометровият крайбрежен булевард, свързващ три стадиона и използван за процесиите по време на игрите, се превърна в място за разтоварване на чакъл и отпадъци.

Наскоро правителството поднови опитите си да продаде друг олимпийски обект от 620 хектара земя, след като не успя да го развие доходоносно.

„Гърция прие домакинството на игрите като възможност да инвестира в инфраструктура, в уменията на хората и в брандинга. За жалост две последователни правителства отказаха трайно да капитализират гръцкото олимпийско наследство.“, каза Стратос Сафиолеас, който беше ръководител на международна медия към гръцкия Олимпийски комитет и от 2004г. работи като консултант на градовете, кандидатстващи за игрите.

По време на Олимпиадата в Атина един доброволец посрещаше посетителите на стадиона с високоговорител и подканваше да се наслаждават на събитието, защото не е ясно кога пак ще видят подобно нещо. И наистина гърците могат само да мечтаят да победят обстоятелствата отново, след като бяха застигнати от икономическа депресия, недоверие от страна на европейските си партньори и евентуално излизане от еврозоната.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 11 години
Абе в ние във всичко сме били и сме наопаки - банкери и търговци са строили университети и училища, спортисти са били банкери, лекари са карали таксита и са лепили плочки, актьори са се занимавали с търговия и сме шампиони по събаряне на паметници... :lol:Колкото до Евлоги Георгиев, паметникът му не е за търговската му и банкерска дейност, а дарението му е точно за кауза, която не носи, а харчи пари и е антитърговски акт, атакуван години наред и от роднини, и даже от държавата, в лицето на финансовия министър!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 0
eldred
преди 11 години
*** пред Софийски университет и ще видиш паметници на двама банкери и търговци. Точно от двете страни на входа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 2
data
преди 11 години
И все пак да не забравяме , че зад някой с големите мечти стой в сянка някой банкер , търговец или лихвар който прави мечтите възможни .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
Ogibogi
преди 11 години
Намират си оправдание! Не че са малко парите, но това е една капчица от паричния поток, който са взели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 11 години
Обиколил съм света, но никъде не съм видял паметник на банкер, търговец или счетоводител, освен, ако не са си ги вдигнали сами на техен терен!Поколенията помнят и величаят тези, които имат големи мечти и големи сърца! Нито Великата китайска стена, нито Айфеловата кула, нито мостът Голдън гейт са печеливши, нито някога са били. Цялата космическа одисея на човечеството е една огромна набутвация в очите на един лихвар! Когато едно общество повери съдбата си на търговци и счетоводители, то става общество на дребни човечета, носещи сърчице-портмоне и глава-телевизор! Жалко е за един живот, когато е преминал в мерене на света през диаметъра на аналното отверстие!Гърция и всички останали ги тласна надолу алчнотията, а не Олимпиадата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
data
преди 11 години
А и АЕЦ Белене е добър пример . Хубава статия , която се изчерпва с хубавата поговорка че трябва първо да си премериш орехчето на з*дника преди да го глътнеш !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
melon
преди 11 години
Сещам се за мерака на нашите *** да правят олимпиада в София....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още