IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Катарски фонд е купил две полски корабостроителници за 82 млн. евро

Полша е била принудена да продаде двете корабостроителници, тъй като им е отпуснала незаконна помощ

15:27 | 01.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Катарски фонд е купил две полски корабостроителници за 82 млн. евро

Катарският фонд Qinvest е купувачът на две исторически полски корабостроителници, като продажбата е станала преди месец, но досега полските власти не са посочвали кой е купувачът, съобщи АФП.

„Инвеститорът е катарският инвестиционен фонд Qinvest. Сделката е гарантирана от Qatar Islamic Bank. Очаква се плащането да стане до 21 юли, с което процедурата ще приключи“, е заявил финансовият министър на Полша Александер Град.

Корабостроителниците в градовете Гдиня и Шчечин, които се намират на брега на Балтийско море, са били продадени за около 82 млн. евро. Те имат особено значение за мнозина поляци, тъй като са били люлка на протестите срещу комунистическия режим, пише агенцията.

Европейската комисия нареди на Полша да продаде корабостроителниците, тъй като държавата им е отпуснала незаконна според европейското законодателство помощ, за да продължат дейността си.

Случаят на корабостроителницата в съседния на Гдиня град Гданск се разглежда отделно от Брюксел, като се очаква комисията да се произнесе за плана за преструктуриране на корабостроителницата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:46 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още