IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай отхвърли японските обвинения в кражба на технологии за влаковете

Страната ни разработи самостоятелно технологиите, за които подаде документи за патент, твърди говорител на китайското министерство на железопътния транспорт

10:38 | 08.07.11 г.
<p>
	Новият китайски влак, предизвикал патентните спорове с Япония. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Новият китайски влак, предизвикал патентните спорове с Япония. Снимка: Ройтерс

Китай отхвърли обвиненията на Япония в нарушаване на правата на интелектуална собственост в областта на технологиите на високоскоростните влакове, заяви Юнпин Ван, говорител на китайското министерство на железопътния транспорт, цитиран от вестник China Daily.

Обвиненията бяха отправени преди няколко дни от японския концерн Kawasaki Heavy Industries Ltd, след като Китай подаде няколко заявки за регистриране на международни патенти за редица технологии в областта на жп транспорта.

Според японската компания патентите нарушават договори, подписани между Китай и Япония.

„Китай разработи самостоятелно технологиите, за които в момента подаде патенти за регистрация. Обвиненията на японската страна отразяват липса на увереност“, твърди Юнпин. В изявлението се отбелязва също, че Китай няма да се откаже от правото си да получи патенти за иновациите си заради безотговорни изявления на други страни.

Претенциите на Kawasaki Heavy Industries Ltd са свързани с подписано споразумение през 2004 г. с китайски партньор за предоставяне на технология за производство на влакове, които могат да развиват скорост до 200 километра в час.

В резултат на това сътрудничество в Китай се появи влакът CRH2.

Едва след това Китай разработи своя влак CRH380A , който развива до 350 километра в час.

Според японската компания в тази китайска разработка може да са били използвани технологии от производството на CRH2.

Въпросът е бил повдигнат е на срещата на министрите на външните работи на Китай и Япония на 4 юли, на която китайският министър е отхвърлил всички японски обвинения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още