IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой може да наследи Меркел начело на ХДС?

Бившият лидер на парламентарната францкия Фридрих Мерц и генералният секретар на партията Анегрет Крамп-Каренбауер са кандидати за поста

15:35 | 29.10.18 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p>
	Мерц (вляво) по времето (2002 г.), когато с Меркел все още бяха приятели. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Мерц (вляво) по времето (2002 г.), когато с Меркел все още бяха приятели. Снимка: архив Ройтерс

След като стана ясно, че германският канцлер Ангела Меркел ще се откаже от нова кандидатура за председателското място на Християндемократически съюз (ХДС), започнаха спекулациите за нейния наследник. Засега няма конкретни заявки от самата партия за това, но е ясно, че въпросът за новия лидер може да се реши още в началото на декември по време на партийния конгрес в Хамбург. 

Самата Меркел е начело на партията от 2000 г. насам. Досега тя винаги подчертаваше, че за нея председателството на партията и канцлерството са взаимно обвързани. В днешното си изказване обаче Меркел е отбеляза, че остава начело на правителството. От 13 години насам 63-годишният политик управлява Германия. Едва след края на мандата тя ще се откаже от политиката, предава AFP. Тя каза още, че това е последният ѝ мандат и че не иска да заеме никаква позиция в Брюксел.

Счита се, че един от водещите кандидати за председателството ще бъде бившият лидер на парламентарната фракция Фридрих Мерц. DPA предава, че 62-годишният адвокат и финансов експерт, който бе от 2000 до 2002 г. начело на партията в Бундестага, докато Меркел не го отстрани от тази позиция, е заявил принципна готовност да се кандидатира. Мерц все още се счита за сериозен фактор сред консерваторите.

През последните няколко седмици трима, считани за безнадеждни кандидатури, обявиха, че ще опитат да спечелят лидерското място: хесенският предприемач Андреас Ритценхоф, професорът по международно право от Бон Матиас Хердеген и Ян-Филип Кноп, студент по право от Берлин.

Освен Фридрих Мерц другият от възможните наследници на Меркел е генералният секретар на партията Анегрет Крамп-Каренбауер, която преди минути обяви, че ще се кандидатира за позицията. Спрягат се и имената на министъра на здравеопазването Йенс Шпан и премиера на Северен Рейн-Вестфалия Армин Лаше.

Едно е ясно: членовете на ХДС вече нетърпеливо изчакват кой от водещите кандидати ще обяви кандидатурата си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 1
Иван Митев
преди 5 години
Представям истината. Тя е полезна и за тези, които я пренебрегват.Защо не сте съгласни с истината за вредната намеса на Централната банка?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
SPART
преди 5 години
Мдам - мисълта ми беше,че не ще в Брюксел,а иска в Газпром щото Розите на Путин трябва да се (от)плащат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
SPART
преди 5 години
""Тя каза още, че това е последният
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
majnata
преди 5 години
Някакви апчета пиеш ли бе , човек ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 9
Иван Митев
преди 5 години
Германският канцлер Ангела Меркел подкрепя неправилността да няма защита срещу вредното участие на Европейската централна банка и страда от допусканата държавна грешка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още