Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Свят

Кой ще събира в бъдеще депозитите на фирмите и населението?

Дигиталните валути могат да прехвърлят дейности от търговските към централните банки, очаква Александър Петров, старши партньор в McKinsey & Co Лондон

гледано: 3335   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Разплащането с пари, което намаля по време на пандемията, се очаква да намалее още повече. Но кешът няма да изчезне. Какво ще стане с търговските банки, дали централните банки ще изземат ролята им да събират депозити от фирмите и населението, да дават кредити, това се дискутира много и няма все още ясна позиция по този въпрос. Това е мнението на Александър Петров, старши партньор в McKinsey & Co Лондон, изказано в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването „Бизнес старт“.
Още по темата

Финансистът коментира отношенията на банките и фентех сектора.

„Преди няколко години банките се притесняваха, че от финтех компаниите ще им вземат хляба. Бъдещето е в едно партньорство между банките и новите технологии, прогнозира Александър Петров. – Прогресивните, бързите идеи в банките трудно се развиват. Като институция те са монолитни корпоративни единици, където решенията отнемат време. При финтех компаниите е обратното, но те пък нямат необходимия брой клиенти.“

Част от темите бяха свързани с това какви промени предизвика Brexit при британските банки.

От думите на финансиста стана ясно, че след Brexit компаниите не са се изместили от Лондон.

„Много от британските компании прехвърлиха служители и активи в Европа. Броят на хората, които отиват в централните офиси на банките намаля. City Group имаше персонал около 10 хиляди души, като в момента са под 5 хиляди”, даде пример Петров.

Според него дигитализацията на процесите и намаляването на клоновата мрежа води до съкращаване на банковите служители в цял свят.

Бъдещето на финансовата система беше акцент на финансовия форум „Иновации“, който се проведе тази седмица и на който Александър Петров беше лектор.

„Пандемията ускори много дигитализацията. В Англия са много популярни чековете, като по време на пандемията се въведе иновацията да снимаш чека с мобилния си телефон, да го изпратиш на банката и той да влезе директно в сметката. Друга мярка беше това, че наеха коли, които да обикалят по различни места и да помагат за банковите услуги, тъй като офисите бяха затворени. Бързото вземане на решения и дигиталното вземане на кредити се ускори също – може да вземеш ипотека за 3-4 дни, вместо месеци“, посочи старши партньорът в McKinsey & Co.

От думите му стана ясно, че се използва изкуствен интелект при дигиталното оценяване на риска.

„Банките притежават много информация за бизнесите и за нас като частни лица. Те са наясно кога имаме извънредни разходи или кога си плащаме сметките. Пандемията даде тласък на един тренд - всичките тези данни, с  които банката разполага, започнаха да бъдат използвани. Когато споделяте неща онлайн имайте предвид, че те могат да бъдат използвани от банката като оценка на риск“, обясни Петров.

Той е на мнение, че дигиталните валути ще променят банковия сектор.Що се отнася до криптовалутите, финансистът е категоричен, че те не са алтернатива на банковите услуги. „Те са вид инвестиция за изкарване на много големи печалби, но и понасяне на загуби", каза Петров. Според него инвестиционните банки проявяват интерес към този актив тях и отварят отдели за търгуване с него.

„Изваждането на парите от стабилна банка и влагането им в криптобанка, дори вземането на криптокредит, гарантиран от криптовалути,  нямат нищо общо с риска за обикновения човек, защото ако криптовалутата падне трябва да се дават още пари“, съветва старши партньорът в McKinsey & Co.  


Ще освободят ли банките офисите си? Каква ще е ролята на криптовалутите като актив за дребните инвеститори?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Свят
Универсалният базов доход засяга кариерните перспективи пред младите