Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Свят

Коя е причината богатите да стават още по-богати

Ако искаме да имаме съвършено социално равенство, трябва да се увеличат данъците на най-богатите, посочи д-р Едуард Маринов, преподавател в НБУ

гледано: 4016   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
3 гласа

Как става така, че десетилетия след финансовата криза представителите на глобалния финансов елит, пристигащи в Давос, са по-богати от всякога – състоянието на 12 от участниците на икономическия форум е скочило със 175 млрд. долара от 2008 г. В същото време средните доходи на домакинствата в САЩ са останали почти непроменени, изчисляват анализаторите на Bloomberg. Най-бедната част от населението е обедняло с 11% през миналата година. Форумът в Давос през тази година се провежда под знака на предупреждения за забавения икономически растеж и задълбочаване на неравенството.

Отговор на въпроса защо богатите стават все по-богати, а бедните по-бедни, дава в коментара си д-р Едуард Маринов, преподавател в Нов български университет, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

Той обяснява нещата, като тръгва от това какво може да направи с парите си един богат човек и какво може да направи един беден.

"Обяснението за това защо във време на криза богатите стават по-богати, а бедните по-бедни, е много просто – богатите могат да инвестират там, където са сигурни. Докато бедните нямат какво да инвестират. Свидетели сме на една стагнация в нивото на работните заплати в развитите икономики, особено в САЩ. Говорим за работните заплатите на ниските и на средните нива на заетост, докато при висшите мениджъри – там нивото зависи от печалбата, а печалбата зависи от инвестициите, а инвестициите на фирмите – очевидно, въпреки че бяхме свидетели на най-тежката финансова криза, вървят добре. Това е простото обяснение", каза д-р Маринов.

От по-глобална гледна точка, по думите на Маринов, може да се проследи същият процес и при държавите - защо едни стават все по-богати, а други обедняват повече. "Колкото повече пари имаш, толкова повече пари можеш да инвестираш в капиталови разходи. Когато говорим за хора, ти инвестираш в образованието си, в изграждането на социални връзки, които да ти донесат социално развитие, впоследствие икономическо развитие", обясни експертът.

В тази връзка Едуард Маринов вижда и смисъл да се организира форумът в Давос – да могат най-богатите хора да се срещнат и да обменят информация как постигат успехите си. За да бъде представена една обикновена компания в Давос има вход, чиято цена е пречка за по-голямата част от фирмите по света.

"Основното, което утежнява пък положението на бедните хора, е липсата на богатство, което да инвестират, не само като инвестиция в капитал, в дружества, на фондовата борса или на друг пазар, а инвестиция в собственото си развитие. Ако искаме да имаме съвършено социално равенство – да, трябва да бъдат увеличени данъците на най-богатите", посочи преподавателят в НБУ.

Д-р Маринов коментира състоянието на тези 12 най-богати участници във форума в Давос – "годишните приходи на някои от тях, които са и сред най-големите благодетели, могат да решат проблемите на цели държави". Но те вършат своята благотворителна дейност по свое усмотрение, като "не дават възможност на хората да си помогнат сами, а се опитват да го наложат отвън".

Как стои въпросът с неравенството от гледна точка на данъчните инициативи?

Повече от разговора вижте във видео материала.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (8)

0
 
7
 
8
преди 1 година
Няма профилна снимка
Богатите стават по-богати, защото данъците са на база доход, а не на база богатство. Обаче услугите които богатите ползват от държавата са на база богатство. Т.е. богатите плащат по-малко отколкото получават от държавата - колкото по-богат, толкова по-малко.
0
 
4
 
7
majnata до: грифин
преди 1 година
и ко праЙм са ... и вълкът сит и агнето цяло ...ммм ?
2
 
13
 
6
преди 1 година
"........................Природата е висш разум и много добре знае че човека на Земята има нужда и от материални неща.Затова се е погрижила за всеки от нас да има..................."

Има да ходиш гладен и озлобен, докато чакащ природата да ти засее картофите, пък земетресението да ги извади :)

Иначе съм против голямата ножица и офшорките....
ама разчитайки само на природата, си роден ЛУЗЕР !
1
 
8
 
5
преди 1 година
Няма профилна снимка
Евреи са?...
4
 
6
 
4
преди 1 година
забили в главите паразитни понятия....

Още от Свят
Кадър на деня за 19 септември