Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Свят

Колумбия е на ръба на гражданска война

Данъчната реформа на президента Иван Дуке притиска работещите, а трябва да се обложи най-богата част от населението, посочи д-р Анета де ла Мар Икономова

гледано: 5853   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа
Колумбия е на ръба на гражданска война. Последната данъчна реформа на президента Иван Дуке се оказа "черешовото топче", което сигнализира на обществото, че трябва да се противопостави на политиката на затваряне, на липсата на средства за най-бедните, които не могат да си позволят храна два пъти на ден, на полицейското насилие и на убиването на активисти. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването "В развитие" д-р Анета де ла Мар Икономова, преподавател в Университет Екстернадо де Колумбия.
Още по темата

"60-70% от колумбийското общество подкрепя протестите, като 30 на сто от тях са на улицата, тъй като не всеки желае да излезе поради ръста на новозаразените и болните от коронавирус. Въпреки това тези, които са на улицата, са твърдо решени да не позволят демокрацията да се срути", посочи тя.

По данни на Human Rights Watch и други НПО-та от началото на протестите има 37 убити, хиляда арестувани без повдигнати обвинения, 234 случая на физическо насилие, 26 млади загубили едно око от огнестрелни оръжия, използвани от жандармерията, 100 ранени и 11 случая на сексуално насилие.

"Полицията обаче съобщава за един мъртъв полицай и близо 400 случая на пострадали служители на реда", поясни д-р Анета де ла Мар Икономова.

Според преподавателя в Университет Екстернадо де Колумбия бившият президент на Колумбия е дал разпореждането за използване на непропорционална сила.

"Алваро Урибе написа в своя публикация в Twitter, че ако се налага полицията и войската да се защитава, нека да използват оръжия. Социалната мрежа впоследствие изтри туита на Урибе с аргумент, че подбужда към насилие", разкри д-р Анета де ла Мар Икономова и информира, че лозунгът "Долу Урибе" е навсякъде.

От разговора стана ясно, че в този момент има групи и формации в страната, които провокират насилие, и впоследствие пристигат не само полиция и войска в отговор, но и паравоенни формирования, облечени в цивилни дрехи, които използват огнестрелни оръжия.

Д-р Анета де ла Мар Икономова отбеляза, че освен несъгласието на обществото с политиката и фискалната реформа на Дуке, такива настроения са налице и сред политически партии в двете камари на колумбийския Конгрес.

По думите й проблемът е, че според програмата цялата тежест ще падне върху средната класа – хората, които работят, но са най-притиснати от кризата, докато най-богатите ще дадат най-малък процент.  Тя е категорична, че трябва да се направят данъчни реформи, които да обложат най-богата част от населението на Колумбия.

"Насилието на улицата е това, което кара младите хора да не приемат тази обстановка и да повдигнат въпроса за мирния договор от 2016 г., който не се изпълнява", обясни тя.

Д-р Анета де ла Мар Икономова увери, че всички българи, които са на територията на Богота са добре и призова близките на нашите сънародници да не се притесняват.

"В тази ситуация обаче има много българи без подновени паспорти, защото МВнР не иска да разбере какво се случва. Предавам това послание от името на 40 българи - нито един от нас не е гласувал на изборите, защото ние не съществуваме за българската държава", обясни в каква ситуация се намират нашите сънародници в Колумбия.

Къде Колумбия ще търси допълнителни източници на приходи на икономиката си без да орязва социални помощи?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук.
 

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Свят
Валери Тодоров: За Русия Китай е желан, но не много удобен партньор