Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Свят

Кр. Георгиева: Глобалната икономика ще се забави при нови вирусни огнища

Ограничения за мобилност и забавяне в разработването на ваксини ще намалят растежа и ще увеличат публичния дълг, прогнозира управляващият директор на МВФ

Кр. Георгиева: Глобалната икономика ще се забави при нови вирусни огнища

Снимка: Архив Ройтерс

Глобалната икономика се възстановява от дълбините на коронавирусната криза, но има признаци на забавяне на възходящи импулс в страните с нарастващи нива на Covid-19, заяви Международният валутен фонд (МВФ) в нов доклад за големите икономики на страните от Г-20, съобщава БНР, като се позовава на Ройтерс.

Още по темата

Докладът, публикуван преди виртуалните срещи тази седмица на финансовите представители и лидери от Групата на 20-те най-силно развити и развиващи се държави, подчертава неравномерността на глобалното възстановяване и предупреждава, че кризата вероятно ще остави дълбоки, нееднакви белези.

В отделна публикация в своя блог управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева приветства „значителния напредък в разработването на ваксини за справяне с коронавируса“, който отне повече от милион човешки живота по целия свят и доведе до десетки милиони загубени работни места.

Тя обаче предупреди, че предстоящият икономически път остава „труден и склонен към временен неуспех".

През миналия месец МВФ прогнозира свиване на глобалната икономика от 4,4% през тази година, като очаква световната икономика да се върне към растеж от 5,2% догодина, но заяви, че перспективите за много от развиващите се пазари са се влошили.

Кристалина Георгиева посочва, че данните, получени след тази прогноза на фонда, потвърждават продължаващото икономическо възстановяване, като САЩ и други напреднали икономики са отчели по-силна от очакваното икономическа активност през третото тримесечие.

Управляващият директор на МВФ отбелязва, че най-новите данни за интензивно свиващите се индустрии в сферата на услугите показват, че се забавя възходящият импулс на икономиките, където се възражда коронавирусната пандемия.

Докато фискалните разходи от близо 12 трилиона долара и паричните политики в световен план са предотвратили още по-лоши икономически резултати, бедността и неравенството се увеличават и е необходима по-голяма подкрепа, смята МВФ.

„Новите вирусни огнища и по-строгите ограничения за мобилност, както и забавяне в разработването и разпространението на ваксини, могат да намалят растежа, да увеличат публичния дълг и да влошат икономическите белези“, предупреди Кристалина Георгиева.

Още по темата

Тя призова страните от Г-20 да действат бързо и единно, за да осигурят непрекъсната подкрепа и да гарантират наличието на достатъчно ваксини по целия свят, като предупреди, че възстановяването не може да бъде запазено, ако пандемията не бъде победена навсякъде.

В началото на седмицата ръководителят на Световната здравна организация заяви, че лидерите на Г-20 са имали възможност да се ангажират финансово и политически с глобалната програма COVAX, създадена да предостави ваксини срещу Covid-19 на по-бедните страни.

САЩ заплашиха да се оттеглят от СЗО и отказаха да се присъединят към COVAX, но експерти очакват, че наследникът на настоящия американски президент Доналд Тръмп - Джо Байдън, може да промени курса, след като встъпи в длъжност на 20 януари догодина. Демократът също така обеща да се присъедини към Парижкото споразумение за климатичните промени от 2015 г., което Тръмп напусна.

Кристалина Георгиева призова лидерите на Г-20 да се ангажират с увеличаване на инвестициите в зелени технологии и повишаване на цените на въглерода и в резултат на това да се стимулира глобалният брутен вътрешен продукт и да си създадат около 12 милиона работни места в рамките на едно десетилетие.

МВФ призова и страните от Г-20, които имат среща тази седмица в Рияд, да премахнат въведените през последните години търговски ограничения, за да бъде подкрепено възстановяването на световната икономика, забавено от възобновяването на пандемията от Covid-19.

Тази година Саудитска Арабия е домакин на срещата на върха на Г-20 във виртуален формат. Все още не е ясно дали на нея ще участва президентът на САЩ Доналд Тръмп, който е застъпник на протекционистка търговска политика.

В документ с препоръки за Г-20 МВФ подчертава, че солидното възстановяване зависи от световно политическо ръководство, което защитава многостранното сътрудничество.

МВФ призовава Г-20 да се въздържа да налага или да засилва търговски ограничения, както и да премахне бързо въведените от началото на годината медицински стоки и услуги, които са свързани с производството и продажбата на ваксини.

Фондът призовава също така Великобритания и ЕС да ратифицират търговското споразумение, за да се избегнат нови търговски бариери.

По статията работи: Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
2
 
1
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
The Great Reset или как се поробват демократичните общества.

Още от Свят
ЕС се готви за байпас на Полша и Унгария заради бюджета