IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кр. Георгиева: Търговските войни хвърлят в "синхронизирано забавяне" глобалния растеж

Управляващият директор на МВФ предупреди, че негативите в търговията могат да доведат до промени за цяло поколение с прекъснати вериги за доставки и "цифрова Берлинска стена"

17:56 | 08.10.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Новоизбраният управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева отправи остро предупреждение за състоянието на глобалния икономически растеж, като заяви, че търговските конфликти са хвърлили световната икономика в "синхронизирано забавяне" и те трябва да бъдат решени.

В своята встъпителна реч, след като пое на 1 октомври управлението на Международни валутен фонд, Георгиева представи нови изследвания на фонда, които показват, че сумарният ефект от търговските конфликти може да означава намаление на световния БВП със 700 млрд. долара, или с около 0,8%, до 2020 година, съобщава Ройтерс, предаде БНР.

Самото проучване отчита обявените и планираните повишения на тарифите на американския президент Доналд Тръмп за оставащия китайски внос за 300 милиарда долара годишно.

Голяма част от загубите на световния БВП ще дойдат от спад на бизнес доверието и от негативните пазарни реакции, посочи новият шеф на МВФ.

"През 2019 година очакваме по-бавен растеж в почти 90% от света. Глобалната икономика сега е в синхронизирано забавяне. Това означава, че растежът тази година ще падне до най-ниския си темп от началото на десетилетието", предупреди Кристалина Георгиева и добави, че МВФ ще понижи прогнозите си за глобалния растеж през 2020 година.

Българският икономист, бивш служител и комисар в Европейския съюз, заемащ преди време и вторият най-висок пост в Световната банка, заяви, че търговията "е стигнала почти до застой".

Управляващият директор на МВФ предупреди, че "прекъсванията в търговията" могат да доведат до промени, които да продължат цяло едно поколение, включително "прекъснати вериги за доставки, затворени в силози търговски сектори, "цифрова Берлинска стена", която принуждава държавите да избират между технологичните системи“.

Призовавайки държавите да работят заедно за преразглеждане на глобалните правила за търговия, за да ги направят по-устойчиви, Кристалина Георгиева се позова на честите оплаквания от търговските практики в Китай, без да посочва конкретната страна (вероятно става въпроса за САЩ).

"Това означава да се решават въпросите със субсидии, както и с права на интелектуална собственост и трансфера на технологии“, посочи новият шеф на МВФ и добави, че една модернизирана система за търговия ще отключи потенциала на услугите и на електронната търговия.

Според Кристалина Георгиева увеличаването на фискалните разходи не може да работи навсякъде, тъй като глобалният държавен дълг остава близо до рекордни нива. Тя обаче смята, че Германия, Холандия и Южна Корея трябва да увеличат разходите си за инфраструктура.

Управляващият директор на МВФ предупреди, че голям световен икономически спад може да постави под риск от неизпълнение корпоративен дълг за цели 19 трлн. долара, като 40% от този дълг е в осемте най-големи икономики.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
Minka
преди 4 години
Нека икономиката е надолу, важното е борсите да са нагоре. (иронично) :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още