IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Красимир Атанасов: Централните банки бавят фалитите на неуспешни компании

Ефектът от стимулите на централните банки ще е нестабилен и не отразява реалното възстановяване на икономиките, твърди анализаторът

21:44 | 14.06.21 г.
Красимир Атанасов: Централните банки бавят фалитите на неуспешни компании

„Благодарение на погрешните политики на централните банки голяма част от компаниите, които трябваше да бъдат отдавна фалирани и на тяхно място да се появят нови, продължават да съществуват. Това е нормалният начин на функциониране на една икономика – лошите играчи се наказват, а добрите стават по-добри. Този естествен процес на прочистване го няма от години“, посочи той.

Атанасов каза, че този процес може да бъде забавен, но е неизбежен.

„Колкото повече се отлага този проблем, толкова по-тежка от предишните ще бъде следващата криза“, очаква финансовият анализатор.

Той напомни, че икономиката е инертна система и не може лесно да бъде задвижвана и спирана, както се случи през 2020 г.

„Икономиката спадна с над 30% миналата година, а след финансовите стимули се качи с 30%, което не е едно и също. Това не е истински ръст на икономиката, ефектът ще бъде краткосрочен и нестабилен и тепърва ще разберем колко истинско е това възстановяване“,  коментира Атанасов.

Според него „това спиране и пускане породи много проблеми – в доставката на суровини, в инвестициите в тях, цените на транспорт от Китай“.

Красимир Атанасов смята, че тези процеси не са еднократни и ще продължат. „Много е вероятно да има пик на инфлацията заради първоначалния шок от отварянето на икономиките“, смята анализаторът.

Атанасов е на мнение, че фискалната политика на централните банки има сериозно отражение в момента, тъй като „беше невъзможно да се намалят лихвените проценти“.

„Стимулите бяха огромни – тази година ще има 20% дефицит, който ще бъде налят в икономиката“, отбеляза Атанасов.

По думите му Федералният резерв може само да прави предположения дали инфлацията ще е временна.

„Голям компонент от самата инфлация е социалният ефект и вярата във валутата – ситуацията може бързо да се промени, когато хората престанат да вярват, отбеляза анализаторът. – Много вероятно е реалната инфлация да е двуцифрена, а не 5%, заради изваждането на стоки и услуги от потребителската кошница.“

Атанасов отбеляза, че има изключително много фактори, които са инфлационни – фискалната политика, отварянето на икономиката, обращението на пари се увеличава, спад в ползването на долара, липса на инвестиции в добива и транспорт на суровини до пазара.

„През последните 20-30 години капиталът взе превес над труда, който в момента се заплаща на исторически ниски нива – този процес предстои да бъде обърнат“, категоричен е Атанасов и обясни, че инфлационните фактори са налице.

Той е убеден, че инвеститорите в акции нямат добър ход в подобна инфлационна ситуация.

„Евентуално покачване на лихвите ще се отрази само негативно на пазара, смята финансовият анализатор. – Всички очакват Фед да се намеси и да спаси пазара при евентуални сътресения..., но пазарът е по-голям от Фед. Централните банки нямат план Б, ако се появи инфлация.“

Красимир Атанасов коментира и виртуалните пари. „Криптовалутите изместиха златото за няколко месеца, особено за по-младите инвеститори, като защита срещу инфлацията. В момента се наблюдава завръщане към златото и други реални активи като имотите“, сподели наблюденията си върху пазара той.

По думите му покупките на имоти се правят от големите фондове и реално се отнемат от пазара. „Ако един нормален човек иска да си купи апартамент, цената се вдига – имаме двуцифрени ръстове в почти всички развити страни в последните години. Имаме проблем с финансовата инфлация, която остава и е чисто ограбване“, потвърди той.

Кои ще са компаниите, които ще поведат икономическото възстановяване? Какви примери даде анализаторът за съдържанието на потребителската кошница в близкото минало и сега? Какво ще последва от повишаването на лихвите? Какво ще се случи, ако Китай успее да наложи юана като световна валута?

Повече за мерките на централните банки  и инфлацията като фактор за цените на активите може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости в „Бизнес старт“ може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още