IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кругман: Фед не трябва да повишава лихвите

САЩ са опасно близо до превръщането си в "провалена държава", казва Нобеловият лауреат

18:54 | 04.11.16 г. 2
<p>
	Пол Кругман. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Пол Кругман. Снимка: Ройтерс

Федералният резерв не трябва да повишава лихвите. Това заяви Пол Кругман, професор в City University в Ню Йорк и Нобелов лауреат, пред Bloomberg.

"Наистина би било добре, ако инфлацията беше малко по-висока, така че да може лихвите да бъдат намалени, когато дойде следващата рецесия. Когато казваш: „Инфлацията доближава целта ни. Не е по-висока, но приближава нашата цел, така че ще вдигнем лихвите", това, което реално правиш, е да саботираш шансовете си. Не съм моряк, но това е все едно да си близо до крайбрежните плитчини и няма да заседнеш, но ти се иска да се отдалечиш малко от тях, преди да се разрази следващата буря", заяви Кругман в интервюто си. 

По думите му, колкото и да е странно, Фед е решена да действа, все едно всичко е нормално, а то далеч не е такова.

Чуйте цялото интервю пред Bloomberg във видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

2
rate up comment 36 rate down comment 4
Атанасио
преди 7 години
Аз от 2 год. говоря ,че кризата не е започнала и това от 2008г. е репетиция ,предупреждение Казано в едно изречение кризата е неизбежна защото сегашното устройство на свет.фин.система е направено за постоянен растеж а това е невъзможно като изключвам инфлационният растеж който увеличава неравенството Подробно - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1752811994997027По-важното е ,че може да се оправят нещата ако се вземат точно определени мерки и се инвестира в правилните неща - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1701431930135034
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 35 rate down comment 2
nobel
преди 7 години
Много интересна гледна точка и едно от малкото относително разумни неща, казани от нобелов лауреат за икономика. Хубаво е лихвите да се вдигнат, за да има място за "отстъпление" при нова криза. Интересното е, че от все повече места започва да се говори за "нова криза". Дори избирането на Тръмп според мнозина би довело до рецесия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още