Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Свят

Л. Кючуков: ЕС трябва да има самостоятелна политика като партньор на САЩ

Ще бъдат ли смекчени политическите последици за газопровода „Северен поток 2“, коментира директорът на Института за икономика и международни отношения

гледано: 1214   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
В стремежа си да заздрави трансатлантическата връзка Европейският съюз е склонен да следва външната политика на САЩ спрямо трети страни като Китай и Русия. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения, бивш зам.-министър на външните работи.

На 15-ти юли се проведе официална среща между американския президент Джо Байдън и канцлерът на Германия Ангела Меркел.

„Целта на сключеното комюнике беше да се демонстрира единство на подходите, където има различие на интересите. ЕС има различни интереси, както спрямо Китай, така и Русия", е мнението на анализатора.

Още по темата

Той подчерта, че оттук нататък излизат по-сложните въпроси като конфигурирането на новия глобален свят и извеждането на преден план на противопоставянето между САЩ и Китай.

„Това очертава няколко тенденции, към които ЕС трябва да вземе ясна позиция. Една от тях е вторична биполяризация на света – САЩ и Китай излизат на първо място, като ЕС трябва да избере страна. В момента в политиката на Байдън се справи разделение по линията либерални демокрации и авторитарни режими, като и там Брюксел е принуден да избира“, обясни Любомир Кючуков.

Експертът смята, че важният въпрос е дали ЕС ще успее да има самостоятелна политика извън партньорството със САЩ.

„Нямаше по-подходящ момент за осъществяване на това споразумение, сключено по време на срещата между двамата световни лидери в периода пост-Тръмп, както и по-подходящ партньор за Меркел от Байдън, който постави като приоритет развитието на трансатлантическото партньорство. Самото посещение има една двойствена визия – между Германия и САЩ – и от друга страна трансатлантическата между ЕС и САЩ. Втората цел заемаше по-централно място в рамките на посещението", посочи Кючуков.

Той напомни, че отношенията по време на администрацията на Тръмп между САЩ и ЕС бяха достигнали ниско ниво. „Целта на посещението на Меркел е да консолидира базата и да даде динамиката занапред“, обясни той.
Друга тема от разговора бе това, че Меркел се оттегля от поста си на канцлер.

„Канцлерът на Германия успяваше да не създава допълнителни конфликти в отношенията с Тръмп. Меркел беше един от утвърдените лидери в ЕС и в международен план. В периода Тръмп ЕС лансира амбициозната идея да се превърне в самостоятелен играч или тезата за стратегическата автономия. Важен въпрос е до колко това ще намери продължение при Байдън", коментира анализаторът.

По думите му важно е да се отбележи, че изчезват два от трите мотора на тази стратегическа автономия – Тръмп, който накара Европейския съюз да помисли за собствено си място в света и Меркел, която напуска поста на канцлер, като в ЕС остава само Макрон.

Кючуков засегна и темата за опасенията на Вашингтон, че „Северен поток 2" ще увеличи зависимостта на ЕС към Русия.

„Германия отстоя своята позиция. Северен поток 2 ще бъде факт, но евентуалните условности са свързани с неговото функциониране. Берлин ще следи доколко Русия спазва всичките изисквания на ЕС при неговото функциониране, както и транзита на руски газ през Украйна“, прогнозира международният анализатор.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.
 

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

2
 
0
 
1
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Кой има пълна автономия в днешния свят? Всеки е зависим от някой и се съобразява с другите. Основната цел пред ЕС трябва да бъде стандарта на живот на европееца, свободата и запазването на социалната система.

Още от Свят
От декември Qatar Airways отново ще лети до София