IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Либия може да се превърне в новият петролен рай

5 млн. души и 2 млн. барела петрол на ден – eдва ли либийците ще изпуснат тази възможност, смята шефът на Eni Паоло Скарони

11:41 | 19.10.13 г.
Либия може да се превърне в новият петролен рай

В Либия всеки ще бъде богат. Toва заяви пред CNBC главният изпълнителен директор на Eni Паоло Скарони. Мултинационалната петролна и газова компания със седалище в Италия извършва повече операции в северноафриканската страна, отколкото всяка друга добивно дружество в света.

Скарони цитира убедителни статистически данни в подкрепа на тезата си. "5 млн. души и 2 млн. барела петрол на ден. Това означава, че страната може да бъде рай и аз се съмнявам, че либийците няма да използват тази възможност, за да се превърнат в новото Абу Даби, или новият Катар, или Кувейт", посочи главният изпълнителен директор на Eni.

Въпреки това Либия все още е раздирана от вътрешни противоречия. Ако се съди по последните събития в страна, то ще отнеме известно време преди прогнозите на Скарони да се сбъднат.

Проблемите със сигурността са причина Международната агенция по енергетика (МАЕ) да излезе с прогноза през миналата седмица, че либийското производство ще бъде в размер на около 700 000 барела на ден в обозримото бъдеще. По думите на агенцията краткото отвличане през миналата седмица на либийския премиер Али Зейдан от екстремисти подчертава "предизвикателната за сигурността среда".

Производството на петрол в Либия отстъпи с 80% през септември до едва 300 000 барела на ден поради напрегнатата обстановка в страната. Впоследствие добивът се възстанови леко до около 700 000 в началото на октомври според експертите от МАЕ. Въпреки това резултатът е доста далеч от 1,4 млн. барела на ден, които бяха произвеждани през 2012 г.

Скарони заяви, че получава ежедневни доклади за производството, като по думите му колебанията на дневна база са значителни. Той вярва, че ще отнеме много месеци, ако не и години, преди да бъде постигната стабилност в производствените нива.

"Основната цел на диктатора Муамар Кадафи бе да унищожи всички либийски институции", заяви той, като добави, че "в края на революцията те се оказаха без никакви институции".

Според Паоло Скарони ситуацията в Либия е в противоречие с другите страни в региона. "Тунис има много силни синдикати, Египет – много силна войска, Алжир – армия, а Либия няма нищо", посочи ръководителят на Eni.

"Как да се премине от никакви към солидни институции? Това ще отнеме дълго време", отбеляза още Паоло Скарони.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още