Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Свят

Магическите гъби се готвят за борсов дебют

Листването на компании за медикаменти с психеделични субстанции може и да звучи далечно, но скоро може да е факт

Магическите гъби се готвят за борсов дебют

Снимка: Getty

Първите компании, които разработват медикаменти от халюциногенни наркотици, като LSD, кетамин и активната съставка в „магическите гъби“, се готвят за листване в Канада, посочва Bloomberg в свой материал.

Mind Medicine Inc., която провежда клинични тестове на медикаменти, базирани на халюциногенни наркотици, иска да се листне на фондовата борса NEO Exchange в Торонто до първата седмица на март, посочва нейният съосновател Джей Ер Ран. Говорител на NEO потвърди за готвеното предлагане, което чака финално одобрение.

Компанията планира излизане на борсата чрез обратно придобиване под името MMED. Компанията все още не генерира приходи и се цели в оценка от около 50 млн. долара, посочва Ран.

Още по темата

„Нашата амбиция е да бъдем една от първите публично листнати невро-фармакологични компании, разработващи халюциногенни медикаменти“, допълни още той.

Клинични тестове

За тези, които все още свикват с легалната марихуана, идеята за публично търгувана компания, работеща с психоактивни субстанции като MDMA (т. нар. екстази) и псилоцибин, който се добива от магически гъби, може да звучи малко далечно.

Все повече компании обаче провеждат клинични тестове за лечение с подобни медикаменти за борба с широк спектър от болести и клинични състояния, като депресия, посттравматичен стрес и др. Някои дори получиха благословията на Американската служба по храните и лекарствата (FDA). Това отваря законов път тези компании да провеждат изследвания върху иначе незаконните наркотици и да си отворят вратите към публичното предлагане.

В края на 2018 г. FDA даде статут на „иновативна терапия“ на медикамент с псилоцибин за лечение на клинична депресия, разработен от базираната в Лондон компания Compass Pathways Ltd. 

Междувременно базираната в Торонто MindMed се готви за началото на втора фаза от клиничното си изследване на употребата на нехалюциногенни съставки, базирани на ибогаин, за лечение на наркотична зависимост. Проучването ще се проведе в Ню Йорк и ще се надзирава от FDA.

Compass Pathways отказва да коментира дали готви публично предлагане, но компанията „винаги разглежда варианти, за да гарантира продължителния си растеж и финансиране“, заявява нейният главен комуникационен директор Трейси Чун.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Свят
Ще има ли цялостни решения за съхраняване на икономиката