IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мелендес: Надявам се Венецуела да продължи да получава подкрепа от България

Над 60% от населението на страната не гласува на изборите, защото не вярва, че са честни, посочи представителят за ЮИЕ на временния президент Хуан Гуайдо

21:48 | 23.11.21 г. 6
Мелендес: Надявам се Венецуела да продължи да получава подкрепа от България

„Представителите на Венецуела в Югоизточна Европа имат отлична връзка с Министерството на външните работи в България, като представителите на министерството са напълно наясно със ситуацията във Венецуела”, посочи тя.

Естефания Мелендес коментира и скорошните местни избори, които се проведоха във Венецуела и на които социалистите обявиха впечатляваща победа. Тя заяви, че чисто юридическото провеждане на изборен процес не означава, че гражданите имат право на избор.

“Във Венецуела има над 250 политически затворници, много партии са забранени и не участват в изборите, политически лидери са в изгнание. Опозицията на Николас Мадуро не беше сигурна дали изобщо има смисъл да се участва на тези избори”, разкри представителят за ЮИЕ на временния президент на Венецуела Хуан Гуайдо.

Мелендес заяви, че над 60% от населението на Венецуела не е гласувало на местните избори, защото не е вярвало, че те са честни.

Тя потвърди, че мисията на ЕС, която бе изпратена там, за да наблюдава провеждането на изборния процес, констатира много сериозни нарушения.

“Ние искаме да прекратим тази диктатура чрез мирни преговори и искаме да обединим всички опозиционни партии зад тази идея”, обясни Естефания Мелендес.

Тя посочи, че опозицията във Венецуела има своите различия във вижданията и всяка от партиите се е фокусирала в различен проблем от битието на венецуелските граждани.

Въпреки това президентът Хуан Гуайдо е призовал всички опозиционни сили да се обединят зад идеята да се премахне нелегитимния диктатор Мадуро.

Мелендес е категорична, че Мадуро няма легитимното право да се определя като лидер на Венецуела и подчерта, че всички демократични страни са на същото мнение.

“Има страни, които разпространяват лъжливи твърдения, но целият демократичен свят подкрепя нас”, заяви тя.

За Естефания Мелендес е особено показателно, че Международният наказателен съд е започнал отворено разследване срещу Мадуро по обвинения в нарушаване на човешките права, убийства и репресии. Това е първата страна в Южна Америка, която става обект на подобно разследване.

“Съдебната система във Венецуела не работи правилно. Международният наказателен съд постанови, че съдилищата в страната не правят достатъчно, за да спрат репресиите и убийствата. Подобно постановление е направено и от Съвета по правата на човека на ООН“, съобщи Естефания Мелендес и изрази своята искрено благодарност към България за помощта, която е указала по време на приемането на резолюцията, с която се одобри финансирането на независимо разследване на престъпленията срещу човечеството.

Мелендес беше категорична, че преговорите между обединената позиция и социалистите около Мадуро, които ще се проведат в Мексико Сити, са единственият начин да се стигне до честни президентски избори.

Представителят за ЮИЕ на временния президент на Венецуела Хуан Гуайдо допълни, че страната ѝ ще има нужда от подкрепата на международната общност, която да окаже натиск като заяви подкрепата си за демократичните принципи във Венецуела.

Каква е съдбата на политическите режими в Латинска Америка? Защо не се състоя контрареволюцията в Куба на 15 ноември? Изплъзва ли се Никарагуа от международната общност? Защо латиноамериканската страна излезе от Организацията на американските държави?

Целия разговор можете да чуете във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" можете да видите тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 2
Solar Power
преди 2 години
Даже към графиката спокойно може да се добави, БВП и смъртност на 1 милион.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 2
Solar Power
преди 2 години
Напълно си прав. Според мен ниското интелектуално ниво и бедност може да се свърже и с нивото на ваксинация. Ако се огледам колкото по бедно е едно население толкова по ниска здравна култура и интелектуално ниво има. В следствие на това има и ниска заинтересованост към здравето си егоизъм към обществото, недоверие към правителствата и съответно ниско ниво на ваксиниране :) Вероятно мога да го начертая и с графика това :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Ей го мурзилката изскочи от храста.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
aldy
преди 2 години
Временният президент Хуан Гуайдо - постоянен смехурко, набеден от "шарените ***" ФАЩ. Докога ще ни залъгват с "факе новини"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Не съм съгласен, тук не се гласува, защото хората са уморени всички да ги лъжат и обещават напразно. И от егоизъм, ниско интелектуално ниво и незаинтересованост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 2 години
"Над 60% от населението на страната не гласува на изборите, защото не вярва, че са честни" ... получих дежа вю !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още