IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Metro ще трябва да си търси нов шеф

Олаф Кох няма да удължи договора си, който изтича на 1 март 2022 г., и ще напусне борда в края на годината

20:22 | 21.08.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Олаф Кох. <em>Снимка:&nbsp;Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Олаф Кох. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германската компания за търговия на едро Metro трябва да си търси нов шеф. Дългогодишният изпълнителен директор Олаф Кох е уведомил председателя на надзорния съвет Юрген Щайенеман, че не възнамерява да удължи договора си, който изтича на 1 март 2022 г., съобщи концернът в петък. Кох възнамерява да напусне борда на директорите в края на годината, предава Ройтерс.

Надзорният съвет ще се занимае с темата за търсене на нов мениджър „в кратък срок“. Засега не е ясна причината за решението на Кох. В миналото често имаше спорове между Кох и основния акционер Даниел Кретински. Чехът се провали през 2019 г. с пълното придобиване на търговската компания.

Допълнителни слухове за поглъщане от страна на американската група Sysco не бяха потвърдени през пролетта. Кретински, който заедно със своя инвестиционен партньор Патрик Ткач държи почти 30 процента от германския концерн, бе дал да се разбере, че не планира бързо излизане: „Ние възнамеряваме да поемем дългосрочен ангажимент“.

Той също така даде да се разбере, че очаква членът на борда Олаф Кох да допринесе за увеличаване на цената на акциите. За тази цел той очакваше многобройни инициативи от Изпълнителния съвет. В петък цената при приключване на сесията  беше около 8,50 евро за акция. През предходната година книжата бяха с  около 7 евро по-скъпи.

След рязък спад на продажбите поради коронакризата Metro не се осмели да направи прогноза за годишните си резултати едва до началото на август. През четвъртото тримесечие на финансовата година 2019/20 (към края на септември) групата ще достигне почти нивото от предходната година, заявиха от групата. При обявяването на прогнозата книжата добавиха около 5% към цената си. 

През третото тримесечие приходите се понижиха с общо 17,5 процента до около 5,6 милиарда евро, коригираната печалба (Ebitda) достигна 175 милиона евро. От средата на април обаче Metro регистрира подобрение в продажбите.

Кох бе назначен за изпълнителен директор на Metro през 2012 г. и превърна широко диверсифицираната група в чист търговец на едро. Освен всичко друго, той продаде универсалните магазини Kaufhof и вкара търговските вериги за електроника Media Markt и Saturn под холдинговата компания Ceconomy. Съвсем наскоро Metro се раздели с веригата супермаркети Real.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 4
ratten
преди 3 години
ама тука у коментиращите май има и други роднини на врабец ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 4
ratten
преди 3 години
на тоя баща му да не е врабец? мяза го на яйце у кратуната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още