Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Свят

„Моят работодател“ е институцията с най-голямо доверие в света

Технологиите, производството и автомобилната индустрия се радват на одобрение, докато финансовите услуги събират негативи, показва проучването Edelman

„Моят работодател“ е институцията с най-голямо доверие в света

Снимка: Pixabay

Наблюдават се дълбоки промени в нивата на доверие в света, като „моят работодател“ (75%) се превръща в институцията с най-голямо доверие и е значително по-напред от неправителствения сектор (57%), бизнеса (56%), правителството (48%) и медиите (47%).

Още по темата

Това констатира проучването на Edelman, глобална компания за комуникационен маркетинг, която разпространи годишното проучване на доверието Edelman Trust Barometer 2019.

„През последното десетилетие се наблюдава загуба на вяра в традиционните авторитети и институции. Съвсем неотдавна хората загубиха доверие в социалните платформи, които досега бяха катализатор за доверието в човекът като мен. Това кара хората да насочат доверието си към взаимоотношенията, които са под техен контрол, най-вече с техните работодатели“, посочи Ричард Еделман, президент и главен изпълнителен директор на Edelman.

Преходът към локализиране на доверието се извършва на фона на най-голямата в историята на проучването досега разлика в доверието (16 пункта) между информирана публика (65%) и масовите потребители (49%). Разликата се дължи на рекордния ръст в доверието сред информираната публика в развитите пазари, докато доверието на масовите потребители остава без съществена промяна, установяват социолозите.

Според техните изчисления най-сериозна разлика се наблюдава в доверието в развитите пазари – Великобритания (24 пункта), Канада (20 пункта), Франция (18 пункта), САЩ (13 пункта), като тази година проучването обхваща и развиващи се страни като Индия (17 пункта) и Китай (12 пункта).

Неравенство в доверието се наблюдава и между половете. Разликата на някои развити пазари като Германия и САЩ е двуцифрена – съответно 12 и 11 пункта. Това се дължи на по-ниското доверие на жените към бизнеса. 

Проучването на Edelman установява, че нараства песимизмът за бъдещето, като само един от трима анкетираните от масовите потребители в развитите страни вярва, че семейството му ще бъде по-добре през следващите пет години.

Сред масовите потребители само един от петима вярва, че системата работи за тях, а 70% желаят промяна. И въпреки че в икономиката преобладава високата заетост на работната сила, страхът от загуба на работни места остава висок сред населението като цяло. На всеки двама души и половина, които казват, че темпът на иновации е твърде бърз, има само един анкетиран потребител, който вярва, че този темп е твърде бавен.

„Различните нива на доверие между масовите потребители и информираната публика и песимизмът за бъдещето сигнализират за продължаващ разпад в структурата на обществото. Макар че не всички излизат на улиците, данните показват защо движения като протестите на "жълтите жилетки" във Франция, маршовете на жените в Индия и стачките на служители в някои големи технологични компании биха могли да станат масов феномен“, смята Стивън Кехоу, председател на направление „Репутация“ в Edelman.

Страховете в хората предизвикват силно желание за промяна и достоверна информация, която води до безпрецедентно увеличаване с 22 пункта до 72% на медийното потребление и споделяне на новини и информация. Доверието в традиционните медии (65%) и търсачките (65%), бележи най-висок резултат в историята на проучването поради големия ръст на развитите пазари.

Обратно, доверието в социалните медии (43%) остава ниско, особено в някои развити региони, където се очертават огромни разлики в доверието между традиционните и социалните медии – 31 пункта разлика в САЩ и Канада, 26 пункта – в Европа.

Хората очакват главните изпълнителни директори да бъдат двигател на промяната. Повече от три четвърти (76%) заявяват, че искат ръководителите им да се заемат с промяната, вместо да чакат правителството да я осъществи. 73% посочват, че бизнесът може едновременно да предприеме действия за увеличаване на печалбите и за подобряване на икономическите и социалните условия в общностите, в които работи. Служителите очакват работодателите активно да се присъединят към тях в защитата на социално значими въпроси (67%). Компаниите, които го правят, са възнаградени с по-голяма ангажираност (83%), застъпничество (78%) и лоялност (74%) от страна на техните служители. 

Ричард Еделман се наблюдава появата на нов вид взаимоотношения между служители и работодател, които в Edelman наричат „доверие на работното място“.

“Те се основават на четири конкретни действия, които компаниите предприемат. На първо място е да са „двигател на промяната“ или да поставят на смели предизвикателства пред бизнеса, които привличат социално ориентирани служители и се превръщат в основни бизнес цели. Второ, да „овластяват служителите“ като ги информират по актуални въпроси и им дават възможност да вземат отношение. На трето място „грижа на местно ниво“ чрез позитивно въздействие върху общностите, където компанията работи. Накрая „лидерство на главния изпълнителен директор“, който се изказва по общественозначими теми. Умните компании ще се вслушат в съвета ни за изграждане на доверие отвътре навън, като започнат именно от служителите“, надява се президентът на Edelman..

От проучването на Edelman Trust Barometer 2019 се резбира, че доверието се повишава в 12 от 15 бизнес сектора.

Технологиите (78%) остават секторът с най-високо доверие, следвани от производството (70%) и автомобилната индустрия (70%), които отбелязват най-голям ръст със седем процентни пункта.

Финансовите услуги, които бележат ръст от два процентни пункта до 57%, отново са секторът с най-ниско доверие в света.

Компаниите, базирани в Швейцария (71%), Германия (71%), Канада (70%) и Япония (69%) се ползват с най-голямо доверие. С най-ниско доверие са компании от Мексико (36%), Индия (40%), Бразилия (40%) и Китай (41%).

Повече жените (увеличение от 22 процентни пункта), отколкото мъжете ( ръст от 20 пр. п.) от информираната публика споделят новини и информация през изминалата година.

71% от служителите смятат, че е изключително важно техният главен изпълнителен директор да откликва на предизвикателствата в днешно време.

Деветнадесетото поред годишно проучване на доверието Edelman Trust Barometer  2019 е проведено от компанията за проучвания Edelman Intelligence в периода 19 октомври - 16 ноември 2018 г. под формата на онлайн интервюта.

Извадката за онлайн проучването включва над 33 хиляди респондента, сред които 1150 представители на широката публика от всяка страна, на възраст над 18 години, 500 представители на информираната публика в САЩ и Китай и 200 представители на информираната публика във всички останали държави.

Всички представители на информираната публика са на възраст от 25 до 64 години, имат завършено висше образование; доходът на домакинството им е в топ 25% за тяхната възрастова група в страната им; четат или гледат бизнес и други новини минимум няколко пъти седмично; следят новините, свързани с обществените и политическите въпроси минимум няколко пъти в седмицата.

По статията работи: Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Свят
Обезлюдяването е голямото проклятие на Източна Германия