Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Свят

Най-големите банки в САЩ се обръщат към нисколихвения инструмент на Фед

Решението цели подобряване на достъпността, тъй като според самите институции те са достатъчно добре капитализирани

Най-големите банки в САЩ се обръщат към нисколихвения инструмент на Фед

Снимка: Getty

Осемте най-големи американски банки съобщиха в понеделник, че заедно ще се възползват от допълнителното финансиране на Федералния резерв, известно като „дисконтов прозорец“.

Банките посочват, че въпреки тяхната сила и добра капитализация ходът цели преодоляване на стигмата около инструмента за нисколихвено финансиране, след като институциите се отдръпнаха от него след финансовата криза от 2008 г.

Ходът бе обявен от тяхната обща търговска група Форум за финансови услуги в изявление, цитирано от Ройтерс. Обединението включва Bank of America, Bank of New York Mellon, Citigroup, Goldman Sachs Group, JP Morgan Chase, Morgan Stanley, State Street Corp и Wells Fargo.

Още по темата

Регулаторите призоваха тази седмица кредиторите да обмислят възможността за нисколихвено кредитиране чрез инструмента.  Властите заявиха, че правителството е готово да помогне на банките да отговорят на кредитното търсене, предизвикано от коронавирусната пандемия.

За да облекчи още повече банките, Федералният резерв обяви в неделя, че понижава лихвата по извънредното кредитиране в рамките на инструмента и ще позволи на институциите да заемат от Фед за по-дълъг период от време.

Банките на практика се отказаха от дисконтовия прозорец след финансовата криза от 2008 г. заради притесненията, че търсенето на ликвидност от Фед може да се приеме от пазарите като знак за слабост.

Стигмата около инструмента съществува от над 70 години, разпалена от финансовата криза, но съвместното решение на банките трябва да направи услугата по-достъпна и за други институции.

„Макар институциите членки на Форума индивидуално да имат достатъчно ликвидност и различни източници на финансиране, те вярват, че е важно да се дава пример, демонстрирайки важността на механизма на дисконтовия прозорец на Федералния резерв и окуражавайки неговото използване от други финансови институции“, се казва в изявлението.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Свят
Кадър на деня за 1 август