IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-малко 12 месеца остават до следващата рецесия, прогнозира експерт

Регулациите на пазара ще предпазят по-рисковите играчи и те ще вземат правилните решения, смята Драгомир Великов от Компас Инвест

16:48 | 12.03.19 г.
Най-малко 12 месеца остават до следващата рецесия, прогнозира експерт

До следващата рецесия остават още между 12 и 18 месеца, заяви Драгомир Великов, директор Инвестиции в Компас Инвест, в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Той отбеляза, че пазарните показатели, които обикновено се явяват индикатори за наближаваща рецесия, са кривата на доходността на държавните облигации в САЩ, водещият икономически индекс на Щатите, както и над 4-процентното увеличение на заплатите.

„В момента няма ясен сигнал по нито един от тези показатели, че рецесия ще настъпи скоро“, смята Великов и посочи, че спадът на тези показатели и забавянето в ръста на световната икономика, на които сме свидетели в последните месеци, все пак не означават криза. "Най-уязвими при бъдеща рецесия ще са най-задлъжнелите икономики, разчитащи на външно финансиране –– Турция, Аржентина и Южна Африка са с потенциал да се окажат силно засегнати.”

Според Драгомир Великов големите и стабилни икономики като американската са относително имунизирани на този етап от световното икономическо забавяне. “Те биха продължили ръста си през следващите няколко месеца“, прогнозира експертът и пресметна, че предстоящата рецесия ще е по-слаба от тази през 2008 г. и ще е предизвикана от нормализирането на лихвените проценти и покачването на работните заплати.

Експертът смята, че в следващите месеци всяка една слабост на пазара ще доведе до възможност на инвеститорите отново да навлязат в пазарите на акции, след като се отчете голям спад през декември и част от тях излязоха от тях, за да защитят вложенията си.

Мнението на Драгомир Великов е, че ако все пак ни достигне рецесия, активите, които ще станат рискови, са акциите, високодоходните облигации и възникващите пазари. „Някои видове акции са малко по-рискови, други са малко по-стабилни в този момент като дивидентите акции – те дават относително по-добро убежище. Други акции, които са нараснали много в стойността през предишния цикъл, сега имат по-голяма доза разпродажби и инвеститорите гледат по-бързо да се освободят от тези актив.“

Като защитни активи той посочи държавните ценни книжа на САЩ, златото, някои валути – швейцарският франк, японската йена, и различни видове парични инструменти.

Драгомир Великов посочи, че регулациите на пазара ще предпазят по-рисковите играчи и те ще вземат правилните решения.

Кой е другият водещ индикатор, който се използва за прогноза на следващата рецесия седем месеца преди тя да настъпи? Как банките преценяват идва ли криза в икономиката? Как реагират инвеститорите на международните пазари? Кои активи стават по-рискови? Какви поуки си взеха пазарните участници от последната криза? Станаха ли по-консервативни инвеститорите?  

Повече от разговора в студиото вижте във видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още