IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Недостигът на изкопаеми горива изправя Европа пред тежка енергийна криза

Запасите от изкопаеми горива във водещи европейски икономики могат да задоволят вътрешното им потребление за кратък период от време

20:40 | 16.05.14 г. 10
Автор - снимка
Редактор
Недостигът на изкопаеми горива изправя Европа пред тежка енергийна криза

Повечето европейски държави се изправят пред енергийна криза заради сериозен недостиг на изкопаеми горива, посочва се в доклад на Глобалния институт за устойчивост при Anglia Ruskin University, цитиран от CNBC.

Единственият изход за страните, сред които са и водещи икономики като Франция, Италия и Великобритания, е да внасят енергийни ресурси от държави като Русия, Норвегия и Катар, се посочва в доклада.

Особено остър е проблема в държавите от Централна Европа, посочва се още в документа.

Данните показват, че собствените запаси на Франция от нефт, газ и въглища покриват нуждите на страната за една година напред. В Италия резервите от газ и въглища биха стигнали за под една година, а от нефт – за около година.

Великобритания разполага с резерв от петрол за 5,2 години, от въглища – за 4,5 години, и от газ – за 3 години.

В Германия резервите от нефт стигат за по-малко от година, от газ – за около две години, но пък страната е богата на въглища – резервите са достатъчни за 500 години на базата на данните за сегашното потребление.

България и Полша пък разполагат със запас от въглища за съответно 73 и 34 години.

За сравнение, богатата на природни ресурси Русия разполага с резерви от петрол за 50 години, от газ – за над 100 години, и от въглища – за над 500 години.

Кризата в Украйна отново привлече вниманието върху зависимостта на Европа от руските петрол и газ. Засилват се опасенията, че Москва ще използва заплахите за прекъсване на зимните доставки като политически инструмент за натиск.

„Продължаваме да сме изключително зависими от международните пазари на изкопаеми горива и всичко, което се случва на международните износители, има сериозен отпечатък и върху Европа“, коментира д-р Алед Джоунс, директор на института към Anglia Ruskin University.

"Призоваваме за реален, истински и сериозен дебат между правителствата и бизнеса. това не е въпрос, чието обсъждане може да се отложи за след 10 години например“, заключава още Джоунс. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

9
rate up comment 4 rate down comment 1
bgMan
преди 9 години
Затова ли набутаха ЕС в програма 2020 и със скъпи ВЕИ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 4
бай Промо
преди 9 години
Отн.: Повечето европейски държави се изправят пред енергийна криза заради сериозен недостиг на изкопаеми гориваНе е вярно.В Г-я например се чудят (букв.) какво да правят с излишната ел. енергия от вятърни и слънчеви паркове и произвеждат синтетични горива от електролизна дисоциация на H2O, след което полученият H2 се пропуска през CO2 - к.п.д. 75% за консервиране на енергията от възобновяеми източници.Да не говорим, че мешат пропан с водород и го пускат директно да се 'издуха' на ток през газови турбини. Също и за самолетите.В Швеция правят от слама и от стърнища калорични биогорива за ТЕЦ-ове ...да не говорим, че Volvo произвеждат товарни автомобили на газ-метан-дизел, които са 30% по-икономични и 55% по-еко.Да не споменаваме Я-я, която може да доставя криогенни горива и горива на база водни емулсии, които са супереко и суперефективни.Само в BG се леят някакви крокодилски сълзи, колко сме щели да закъсаме ако се разделим с ру.с. газ, който купуваме 2x по-скъпо на свободния пазар
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 2
path3434
преди 9 години
посетете и харесайте тази информационна страница за икономика и маркетинг. Показва много достоверни данни за икономиката на страната, такива каквито са. Използвани са и много инфогафики от Капитал, който разкриват истинската картина по индустрии - баанки, мини, електро. https://***.facebook.com/pages/Similarto-Ivan-Hadjiisky-Bulgarian-Sociologist/632934613466942?ref=hl
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 4
michaelis
преди 9 години
ааами да си помислят преди зимата, да не ни измръзнат гъзовете, като слушат черния, тъй ше е тя. Или му теглят една майна европейците на черния и се топлим през зимата (ако има споразумение, даже и на промоция) или черния да ни топли през зимата на вересия, щом иска европейците да му играем по свирката ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 3
michaelis
преди 9 години
Ти ако много държиш на шистовия газ ходи си пиини бистра водица в Пенсилвания, там от чешмата моеж да си заредиш колата бате, няма да има проблеми .... :)) Руснаците или газ или бистра водинца ше изнасят на европейците, имаме избор даже, ако почнем с шистака ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 1
Jorkata
преди 9 години
Ше ги дочакаме....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 6
deant
преди 9 години
Чакаме Германия да почне да копа шистов газ, за да се оттърве от руския монопол през северен поток!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 8
abdul
преди 9 години
Пълни глупости. Нищо за шистов газ, ВЕИ и ядрена енергия. Този анализ е напълно празен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 6
Jorkata
преди 9 години
Май руснаците добре си изплетоха кошницата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още