Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Свят

Николай Ялъмов: Ще сме партньор на инвеститори и дружества в затруднение

Има перспектива пред пазара с развитието на търговията със спот книжа и деривати, посочи председателят на борда на директорите на „Капман холдинг“

гледано: 1961   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Пандемията оказа влияние на капиталовия пазар в България, като основните индекси на Българската фондова борса завършват годината на отрицателна територия. Но както на всеки един пазар, има дружества, които генерират доходи за своите акционери и инвеститори. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria в предаването „Светът е бизнес“ Николай Ялъмов, председател на борда на директорите на „Капман холдинг“.
Още по темата

Той подчерта, че на Българската фондова борса това са по-новите компании, които не са много на брой и не са толкова ликвидни въпреки добрата доходност. По думите му като цяло капиталовият пазар в момента е обект на разнопосочни тенденции.

„Имаме новопоявили се компании, които са от ИТ сектора и наистина представляват интерес, като показват доходност“, каза Ялъмов и посочи "Алтерко", "Телелинк" и "Спиди", които са с много добра доходност - над 30% за 2020 г.

По думите му в България се търгува на три капиталови пазара. Единият е Българска фондова борса, другият е MTF Sofia, който е под управлението на финансовата група „Капман“, и третият е E-bond Bulgariа – пазарът, който се използва главно от банките за търгoвия на държавни ценни книжа.

„БФБ и МТF Sofia са аналогични с разликата, че на МТF Sofia ние се опитваме да развиваме изключително активно търговията с деривати. Това се случва за трета поредна година и оборотите са завидни. За миналата година МТF София има почти 500 млн. лева оборот", съобщи председателят на борда на директорите на „Капман холдинг“.

Той разкри, че освен акции и облигации там се търгуват и вид сертификати, базирани върху съотношението долар-лев, както и други, базирани върху цените ден напред на Българската енергийна борса.

Ялъмов коментира и най-новото дружество от групата на „Капман Холдинг“ –  „Капман Дебтс Мениджмънт“, което набра 1,165 млн. лева.

„Това е нова публична компания. Проектът беше стартиран през март 2020 г. в условията на кризата от Covid-19.  Философията ни е да дадем възможност на инвеститорите да инвестират в дружество, което ще изкупува вземания на дадена компания“, обясни експертът.

Той потвърди, че „Капман Дебтс Мениджмънт“ има желание да си партнира с банките и с дружества, които имат добър бизнес, но са с временни затруднения заради пандемията.

„Мога да дам пример с това, че голяма част от фирмите използваха кредитната ваканция – тези девет месеца, в които можеха да не погасяват задълженията си към банките. Това в следващ етап, при по-бавно възстановяване на бизнеса, ще бъде допълнително бреме при изплащането на тези кредити. Лихвите са доста по-големи в първите една-две години, защото има натрупан дефицит от мораториума", смята Николай Ялъмов.

Според председателя на борда на директорите на „Капман холдинг“ колкото и да е добър бизнесът на дадена компания, тя може чисто заради този елемент на кризата да има затруднения с вземането.

„Искаме да се явим партньори на тези фирми и на тези банки, които са стъпили върху добър бизнес, и да станем посредници в оздравяването и преструктурирането на процесите“, поясни Ялъмов.

Той вижда перспектива пред пазара с развитието на търговията със спот книжа и деривати. 

Става ли търговията със стартъпи по-доходоносна, но и рискова? Стана ли ВЕАМ възможност за малките компании? Защо държавата не иска да предостави дялове от най-големите си компании на борсата? Какви са оборотите и инвестиционните интереси на "Кампан холдинг"?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на „Светът е бизнес“ може да видите тук.

Материалът не е препоръка за инвестиционно решение.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
0
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Кой пък се вълнува от тоя некадърник .

Още от Свят
Л. Кючуков: Политиката спрямо Русия разкрива процепи в редиците на ЕС