IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Норвежкият суверенен фонд отчете печалба през първото тримесечие

Докато акциите донесоха възвръщаемост от 6,6%, портфейлът с фиксиран доход записа загуба от 3,2%

13:20 | 21.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Норвежкият суверенен фонд отчете печалба през първото тримесечие благодарение на силните фондови пазари, съобщи Ройтерс.

Най-големият фонд в света, който разполага с 1,3 трлн. долара, е постигнал 4% възвръщаемост на инвестициите. Печалбата е в размер на 382 млрд. крони (45,7 млрд. долара) между януари и март.

„Възходът на пазара на акции беше до голяма степен подкрепен от финансовия и енергийния сектор“, заяви заместник-изпълнителният директор на фонда Тронд Гранде.

Докато акциите донесоха възвръщаемост от 6,6%, портфейлът с фиксиран доход записа загуба от 3,2%. Възвръщаемостта от недвижими имоти е била 1,4% през тримесечието.

Фондът инвестира приходите на норвежката държава от производството на нефт и газ в 9100 компании по целия свят, притежаващи 1,4% от всички листнати акции в световен мащаб, а също така инвестира в облигации, имоти и зелена инфраструктура.

Стойността на фонда, който получава приходи от петролната и газовата промишленост, е три пъти по-голяма от годишния брутен вътрешен продукт (БВП) на Норвегия и възвръщаемостта му е ключова за публичните финанси на страната.

Общата му стойност сега е еквивалентна на около 214 хил. долара за всеки човек в Норвегия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още