IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очаква се забавяне на растежа на Южна Корея заради скъпия петрол

12:54 | 30.06.05 г.
Автор - снимка
Създател
Очаква се забавяне на растежа на Южна Корея заради скъпия петрол
Високите цени на петрола и по-слабата национална валута на Южна Корея могат да доведат до забавяне на ръста на икономиката с близо половин процент през настоящата година, заяви финансовият министър на Южна Корея днес.

Досега по-силният вон спрямо долара неутрализираше в известна степен негативното за силно експортноориентираната икономика на страната поскъпване на петрола.

Финасовият министър на страната заяви още, че ако цената на петрола и спадът на вона продължават и в бъдеще това може да доведе до спад в ръста на брутния вътрешен продукт на страната с цели 0.9% през 2005 година.

След ръста си до рекордното ниво от 60.95 долара за барел, петролът възстанови част от спечеленото през последните два дни, но според анализатори при всяко евентуално сътресение на петролния пазар може лесно да тества достигнатите нива.

Икономиката на Южна Корея е третата по големина в Азия. Страната внася почти 100% от преработваните петрол и природен газ.

Корейската национална валута приключи вчерашния ден на четири и половина месечен минимум спрямо долара в очакване на решението на Fed относно лихвите. Широките очаквания на анализаторите са, че днес ще бъде прието повишаване на краткосрочната лихва в САЩ с 25 базисни пункта.

Въз основа на изказването на финансовия министър много анализатори очакват през следващата седмица правителството на страната да занижи очакванията си за ръст на икономиката на страната за 2005 година до 4% от предишните й очаквания за ръст от 5%.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:47 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още