IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОПЕК планира увеличение на производствените квоти в понеделник

11-те членки на организацията вече произвеждат повече, отколкото е официалната им квота от 28 млн. барела

17:19 | 17.09.05 г.
Снимка: AFP
Снимка: AFP
Само след два дни във Виена ще се проведе поредната среща на Организацията на страните-износителки на петрол (ОПЕК), на която се очаква повишение на производствените квоти с 500 хил. барела до 28,5 млн. барела дневно.

11-те членки на организацията вече произвеждат повече, отколкото е официалната им квота от 28 млн. барела. Само преди две седмици шейх Ахмад заяви пред кувейтската агенция KUNA, че “ОПЕК произвежда 30,4 млн. барела, което е малко над нуждите на пазара в момента.”

Това бе една от причините цената на петрола да започне да поевтинява плавно в последните търговски сесии. В края на август цената на барел суров петрол достигна рекордните 70,85 долара за барел. Вчера цената на черното злато се понижи с близо 2 долара до 63 долара за барел на NYMEX и до 62,21 долара за Брента в Лондон.

Според представители на ОПЕК целите на организацията са цените на петрола да слязат под 50 долара, тъй като високите цени на суровината забавят икономическия растеж на страните. За тази цел членовете на картела ще инвестират в нови мощности, за да са сигурни, че ще могат да осигурят търсенето на суровината във всеки един момент. Към настоящия момент ОПЕК разполага със 77% от световните запаси на петрол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:08 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още