Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Свят

Основателят на Salesforce: Капитализмът е мъртъв

Марк Бениоф иска от богатите в света да създадат нова икономическа система в полза на обществото

Основателят на Salesforce: Капитализмът е мъртъв

Снимка: Getty

Марк Бениоф, американски милиардер и основател на облачната компания Salesforce, заяви, че капитализмът е "мъртъв" и най-богатите хора в света трябва да създадат нова икономическа система. В същото време той призна, че капитализмът е бил "мил с него", след като му позволи да натрупа богатство от над 6 милиарда долара.

“Светът се нуждае от „нов капитализъм“, написа милиардерът в колонка за вестник The New York Times.

„Капитализмът, признавам, беше мил с мен“, пише предприемачът, който се нарежда на 93-то място в списъка на най-богатите американци в класация на Forbes с богатство от 6,4 млрд. долара. Той преценява, че „живее живот, който надхвърля всички най-луди очаквания на прадядо си”, който имигрира в Сан Франциско от Киев в началото на 19 век. „Но като капиталист смятам, че е дошло време да кажем на глас това, което всички знаем: Капитализмът, такъв, както го познаваме, е мъртъв“, смята Бениоф.

Той отбеляза, че свободните пазари са помогнали за създаването на нови индустрии, за създаването на лекарства, които спасиха милиони животи, и защитиха милиарди хора от бедност. „Успехът, който постигнах, ми позволи да се занимавам с благотворителност и да инвестирам в развитието на държавни училища, да намаля броя на бездомните хора в Сан Франциско, да подобря състоянието на детската медицина и да защитя нашите океани“, посочва Бениоф.

Още по темата

Той обаче отчита, че през последните години капитализмът се съсредоточава върху стремежа си да увеличи максимално доходите на акционерите и това води до "ужасяващо неравенство".

Бениоф подчертава, че „26 от най-богатите хора в света притежават толкова богатство, колкото и най-бедните 3,8 милиарда души“.

В колонката на The New York Times той се обръща към другите милиардери и бизнес лидерите: „Вярвам, че вече не можем да игнорираме отговорността за това какво правят хората с нашите продукти. Да, печалбата е важна, но е важно и обществото."

„Какъв може да е новият капитализъм? Първо, бизнес лидерите трябва да имат по-широк поглед за своите отговорности, изтъква Бениоф. – Става дума за това, че те трябва да работят не само в полза на акционерите, но и за своите служители, потребители, обществото и планетата“.

Според милиардера следващата стъпка е държавата официално да регламентира задълженията на бизнеса, например – да задължи публичните компании да оповестяват информация за това как дейността им се отразява на обществото. “Ръководителите на корпорациите трябва да търсят равно заплащане за мъжете и жените, да се борят с изменението на климата и бедността”, препоръча Бениоф.

Милиардерът припомня, че през август лидерите на повече от 180 американски компании, включително Salesforce, подписаха съвместна „декларация за мисията на корпорациите“. Основната му идея е компаниите не само да отговарят на интересите на своите инвеститори, но и да работят за създаването на „икономика, която да обслужва всички американци“.

Документа подписаха Джеф Безос – най-богатият човек на планетата, основател и собственик на Amazon, изпълнителният директор на най-голямата авиокомпания в света American Airlines Дъг Паркър и ръководителят на най-голямата американска банка JPMorgan Chase – Джеймс Димън.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (10)

1
 
6
 
10
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Икономика основана на печалбата се саморазрушава! Колкото повече печалба трупа,толкова повече инфлация предизвиква. Здравата и силна икономика създава потребности у хората,а не патологичен стремеж към печалба. Просто е.
9
 
6
 
9
преди 8 месеца
Най-важният проблем не е капитализъм или друга икономическа система.
За трайният държавен просперитет е необходима устойчива успешна работа на централната банка.
Сега централната банка емитира пари по неправилен начин. При наличие на съществената банкова грешка, колкото повече работят хората за постигане на икономически растеж – толкова повече са щетите. С централна банка, която емитира пари по неправилен начин (при капитализъм или друга икономическа система) е невъзможен устойчив обществен просперитет.
Устойчивият просперитет на държава е възможен, когато нейната централна банка емитира пари по правилен начин.
3
 
5
 
8
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Преди години ми беше много трудно да повярвам на разните конспиративни теории, че светът върви към един световен кибуц и това е някаква 300 годишна програма - първо ще изземат парите и после ще ги унищожат. Но този милиардер се е осветил като улична лампа на Цариградско шосе - награбил 6 милиарда, а сега иска да ги хвърли в Искъра.
2
 
10
 
7
Mit1 до: Императорът
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Грешиш! Най-лесно е някой да си дари богатството. Да, така ще даде пример и след не дълго време примера ще бъде забравен. Но, ако направи организация с някакви цели, привлече други богати хора, даде гласност през медиите, че така трябва и го обясни добре, после почнат малко по малко да действат е съвсем друга бира. Така следата им ще стане много по-ясна, запомняща се и ще има шанс да привлече още и още хора, ще има шанс политиците да го обгърнат и наложат през някакви държавни програми, чрез които по-лесно да помогнат с тези пари за конкретни нужди.

Ако ги даде за бедните в Индия и Африка - те ще ги изядат и изпият за няколко години и парите ще се стопят. Това, според мен е добро, не неправлино.

Дали ще стане или не е друг въпрос. Тук става дума за уточняване на самите намерения и начинът да бъде направено по-добре и по-ефективно!
12
 
7
 
6
преди 8 месеца
Ами тоя дебел стар съсел що не си даде всичките пари на бедните хора в Индия или Африка? То на приказки е ного лесно.

И не осъзнава ли, че проблемът е в бедността, не в богатството? А че неравенството на света се дължи в ного по-голяма степен на това, че тия 3.8 милиарда, макар че нямат гaщи на дирниците си, се размножават като мишки?

Още от Свят
Кадър на деня за 11 юли