IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петер Брециншек: Обрат на бизнес цикъла ще има през първата половина на 2020 г.

Водещите показатели в производствената промишленост ще се стабилизират още през четвъртото тримесечие на тази година, прогнозира ръководителят на Raiffeisen Research

18:24 | 03.10.19 г.
<p>
	Петер Брециншек, ръководител на&nbsp;Raiffeisen Research. <em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Петер Брециншек, ръководител на Raiffeisen Research. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Европейската централна банка (ЕЦБ) възобнови използването на голямо разнообразие от монетарни инструменти на 12 септември. Тези различни инструменти първо ще повлияят на финансовите пазари. Вече видяхме положително въздействие върху рисковите активи, както и допълнително понижение на доходността и лихвените проценти.

Очакваме стабилизиране на водещи показатели в производствената промишленост през четвъртото тримесечие на настоящата година, а това ще доведе до по-стабилен темп на растеж през първата половина на 2020 г., прогнозира Петер Брециншек, ръководител на Raiffeisen Research, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

"Решенията на ЕЦБ оказаха положително влияние върху фондовите и облигационни пазари. Доходността по облигациите с дълъг матуритет продължава да спада и не очакваме това да се промени. От 1 ноември ще бъде рестартирана програмата за изкупуване на активи. Тя ще изиграе основна роля при поддържането на потиснатите лихвени равнища", смята анализаторът.

Петер Брециншек посочи, че противно на облигационния пазар цените на акциите се възстановиха заради очакванията за допълнително облекчаване на паричната политика.

"Очаквам, че положителните пазарни тенденции ще продължат през първата половина на 2020 г. През същия период прогнозираме обрат на бизнес цикъла", казва той.

"Взимайки насериозно аргументите на председателя на Федералния резерв Джером Пауъл, който се въздържа от предприемането на предстоящ нов цикъл на лихвените проценти през следващите няколко месеца, но трябва да сме наясно и с политическия натиск върху Фед през следващите няколко месеца, докато Доналд Тръмп се опитва да ги принуди към по-осезаеми понижения на лихвите", коментира ръководителят на Raiffeisen Research.

"Бих предположих, че през следващите сесии лихвите ще бъдат свалени два или три пъти. След това политиката ще бъде изчаквателна преди изборите през есента", смята Брециншек.

"Решенията за паричната политика и от двете страни на Атлантическия океан не се отразиха сериозно на курса на двойката евро-долар. Щатският долар продължи да бъде оценяван високо", посочи анализаторът.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още