Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Свят

Петко Вълков: Коронавирусът тласка Италия по пътя на Гърция

Рецесията е неизбежна, прогнозира директорът на "Частно банкиране" в Първа инвестиционна банка

гледано: 3397   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
При стабилизиране на ситуацията в Италия и намаляване на броя заразени с коронавирус може да се очаква възстановяване на борсите. В най-черния сценарий обаче може да сравним кризата в Италия със ситуацията от Гърция от преди 8-10 години. Факт е, че Италия е отворена икономика, има развит туризъм, но несъмнено ще изпадне в рецесия. Това прогнозира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Петко Вълков, директор "Частно банкиране" в Първа инвестиционна банка.
Още по темата

Според него решението на Европейската централна банка от четвъртък да остави лихвите непроменени и да разшири своите покупки на облигации със 120 милиарда евро до края на годината, както и да дава нисколихвени кредити на търговските банки, не е изненадващо, очудващото е, че то толкова много притесни пазарите.

“Беше ясно, че ЕЦБ няма накъде повече да действа”, коментира Вълков и посочи, че очаква комбинация между монетарни и фискални мерки, тъй като призиви за намеса на правителствата в Европа се чуват още от миналата година.

Възможно е да има последващи спадове на пазарите. Възстановяването е свързано с ограничеване на заболяванията, глобалната икономика може да се подобри през третото и четвъртото тримесечие”, смята експертът.

По думите му сривовете на международните борси дават потенциал за бъдещи печалби, но при положение, че ситуацията бъде овладяна и има осъзнатост, че вирусът не е толкова смъртоносен.

“Предстоят и избори в САЩ - рано или късно фокусът ще бъде изместен към тях и те ще окажат положително влияние", очаква Петко Вълков. "Винаги пазарните корекции са много резки и много по-кратки от последващите възстановявания и положителни движения”, посочва той.

Вълков коментира и нарастващите очаквания за предстоящи фалити на фона на кризата около коронавируса, например на Boeing. "За подобен крах обаче няма да е виновна заразата, а хроничните проблеми на компанията", убеден е Вълков.

“Основните притеснения са за производителите на петрол в Америка, за които цена под 40 долара за барел е нерентабилна”, добави финансовият анализатор.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Свят
Кадър на деня за 19 септември