IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петко Вълков: Коронавирусът тласка Италия по пътя на Гърция

Рецесията е неизбежна, прогнозира директорът на "Частно банкиране" в Първа инвестиционна банка

10:55 | 13.03.20 г.
Петко Вълков: Коронавирусът тласка Италия по пътя на Гърция

Според него решението на Европейската централна банка от четвъртък да остави лихвите непроменени и да разшири своите покупки на облигации със 120 милиарда евро до края на годината, както и да дава нисколихвени кредити на търговските банки, не е изненадващо, очудващото е, че то толкова много притесни пазарите.

“Беше ясно, че ЕЦБ няма накъде повече да действа”, коментира Вълков и посочи, че очаква комбинация между монетарни и фискални мерки, тъй като призиви за намеса на правителствата в Европа се чуват още от миналата година.

Възможно е да има последващи спадове на пазарите. Възстановяването е свързано с ограничеване на заболяванията, глобалната икономика може да се подобри през третото и четвъртото тримесечие”, смята експертът.

По думите му сривовете на международните борси дават потенциал за бъдещи печалби, но при положение, че ситуацията бъде овладяна и има осъзнатост, че вирусът не е толкова смъртоносен.

“Предстоят и избори в САЩ - рано или късно фокусът ще бъде изместен към тях и те ще окажат положително влияние", очаква Петко Вълков. "Винаги пазарните корекции са много резки и много по-кратки от последващите възстановявания и положителни движения”, посочва той.

Вълков коментира и нарастващите очаквания за предстоящи фалити на фона на кризата около коронавируса, например на Boeing. "За подобен крах обаче няма да е виновна заразата, а хроничните проблеми на компанията", убеден е Вълков.

“Основните притеснения са за производителите на петрол в Америка, за които цена под 40 долара за барел е нерентабилна”, добави финансовият анализатор.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още