Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Свят

Петър Илиев: Руската схема за пране на пари е част от глобална финансова война

Чуждестранни банки ще станат обект на американски санкции, ако са замесени в нелегитимни трансакции, свързани с Николас Мадуро, посочи финансовият анализатор

гледано: 3996   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
2 гласа

Твърдението, че международна схема за изпиране на пари, организирана от бившата най-голяма руска банка “Тройка Диалог”, е дала възможност да се пренасочват средства от Русия и да се заобикалят местните ограничения, означава, че тези мерки са наложени на банки, помагали да се ощетява руската държава. Това обаче е само малък абзац от огромния пъзел на глобалното противопоставяне САЩ-Русия. Това коментира финансовият анализатор Петър Илиев в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Още по темата

"След като вариантът на САЩ и нейните съюзници с ниските цени на петрола не успя да угаси амбициите на Русия за имперска сила, се започна директно да се блокират паричните потоци, през които може да се финансира руската икономика, посочи той. – Тук става въпрос за 9 млрд. долара, но тази сума не е нещо грандиозно спрямо сумата от 200 милиарда, за която преди не повече от половин година беше обвинена Danske Bank, и по-специално естонският ѝ клон. Забележете, това е четири пъти БВП на България годишно.“

Според финансовия анализатор всички големи европейски банки от първите 500, които са посредници за доларови кореспондентски сметки, ще са потърпевши. „Това означава, че имената им ще бъдат намесени там именно с цел те да ограничат потока на разплащания на руски компании през кореспондентските си договори сметки“, смята Илиев. Той добави, че те не вършат по-различни операции от тези на американските банки, с тази разлика, че американските банки ги наблюдава директно американското правителство по патриотичния закон.

„Когато се констатира от американското разузнаване, че през определена банка минават повече от 20 млрд. долара разплащания на руски фирми, макар и да не са директно руски фирми, но квазиоперации, обслужващи руския оборот, напълно легален – доставка на стоки, услуги, и т.н., започват да се раздават големите шамари със страшната констатация от съмнение за пране на пари. Това създава невероятен репутационен риск за банките. Аз съм сигурен, че и Commerzbank, и Deutsche Bank, всички ще бъдат намесени“, прогнозира финансовият анализатор.

Той представи данни на МВФ, според които годишно в света се изпират между 2 и 5% от световния БВП, или около 2 трлн. долара. „Най-използваните схеми са пари, които са изнесени нелегално, се оформят като кредитно задължение дългосрочно инвестиционно. С тях се купуват активи, за предпочитане са недвижимости, защото финансовите активи се следят много сериозно. След което натрупаният капитал се връща после като инвестиция в държавата, от която е излязъл. В България това е масов случай. Офшорните зони са посредници за цялата история“, поясни Петър Илиев.

Той е на мнение, че чуждестранни банки и други финансови институции ще станат обект на американски санкции, ако са замесени в нелегитимни транзакции, свързани с венецуелския президент Николас Мадуро.

За това е съобщил преди няколко часа съветникът на президента  на САЩ за националната сигурност Джон Болтън. „Ако президентът Мадуро извършва разплащания с парите, по които е натрупал и върху които е платил данъци, това незаконна операция ли е? А и тия общи постулати дават възможност на американското правителство да води агресивната си политика като всяка една световна сила по този начин. Тяхната голяма болка е, че когато руснаците решиха да правят нещо във Венецуела, видяха, че те вече са се настанили там и ще им е малко трудно“, смята Петър Илиев.

Той коментира и случая с българката банка, за която се разбра, че по доверителна адвокатска сметка са постъпвали пари от Венецуела.

“Българската банка не е извършвала операции директно с каквото и да е венецуелско лице, юридическо или физическо. Както беше казано и проверено, че тези пари идват от големи европейски банки, след което с тях се разпорежда адвокатът. Вече ако адвокатът е извършил разпореждане със средства, които не са легитимни, той може да понесе някаква санкция, но не и банката. Титулярят на сметката е адвокатът и тя изпълнява разпоредбите на своя титуляр, който е напълно легитимен“, категоричен е експертът.

Повече от разговора в студиото вижте във видео материала.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

0
 
0
 
4
Valentin13 до: khao
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
проблема може да се окаже Германия. дано не съм прав, но получава се че те налагат политика в тяхна полза. не съм против Германия като Германия, но големите държави все диктуват условията. не що друго трябва да е.
0
 
0
 
3
khao до: Valentin13
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
ЕС трябва да стане федерация възмижно най скоро ако искаме нашата дума да се чува, обаче незнам как ще се случи с толкова много пенсионери в Ес
4
 
14
 
2
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
И какво излиза, само американците и корпорациите им не перат пари.
6
 
10
 
1
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
накратко Дони контролира света и няма шанс това да се отхлаби скоро. единствен шанс в обозрима бъдеще е интеграция, по Щатски принцип, на Европа или пълен разпад и оформяне на зони с еднакви интереси. а може би, пан-европейски референдум - искате ли да станем СЕЩ. и който иска, айде в кюпа - другите, кой Ползит, кой Италзит, и т.н.

Още от Свят
Новият турски гуверньор попада директно на Параграф 22