IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петър Иванов: Предстои рестарт в отношенията на САЩ с Европейския съюз

Предизвикателството пред Джо Байдън е да обедини нацията, посочи главният изпълнителен директор на Американската търговска камара в България

11:05 | 12.01.21 г. 3
Петър Иванов: Предстои рестарт в отношенията на САЩ с Европейския съюз

„Позицията на САЩ към „Северен поток-2“ вече беше смекчена при Доналд Тръмп, който не искаше да нарушава спокойствието на Русия“, съобщи той.

Според него предизвикателство пред новия американски президент Джо Байдън ще е как да обедини нацията отново.
Иванов очаква, че в рамките на мандата на Байдън Америка ще се върне към изконните си ценности, към своите основни съюзници.

„Отстраняването на американския президент Доналд Тръмп преди края на мандата му е малко вероятно. Може би демократите ще внесат подобно искане, но няма да има време за приемането му“, коментира Петър Иванов.

Той е на мнение, че „щурмът на Капитолия беше тест дали американската демокрация е такава, за каквато се представя“. 

“Проблем на политическата система е, че предлага това, което се посреща добре. Това обикновено се обръща срещу самите политици и хората, които ги подкрепят. Това е нещо като язва на политическата система”, смята главният изпълнителен директор на Американската търговска камара.

Петър Иванов е убеден, че “този, който е тръгнал към рестрикции и налагане на санкции в един глобален свят, ще бъде обречен на провал”. Той разкри, че Американската търговска камара, която е във Вашингтон, не е имала никога толкова лоши отношения с който и да е президент преди Тръмп - по думите му те бяха под „точката на замръзване“.

„Не може да се гради икономическа политика на санкции, на мита, едностранни партньорства в един глобален свят“, посочи Иванов. Той се надява, че „Америка ще бъде велика отново с демокрацията си, с приятелството си с Европа в този демократичен свят“.

Той коментира също, че Джо Байдън е екипен играч и затова очаква активна роля и от вицепрезидента си Камала Харис.

По думите му САЩ едва ли ще променят отношението си към Китай в рамките на новата администрация, въпреки че именно такива са нагласите на Пекин.

Що се отнася до ролята на Европейския съюз в глобален мащаб, експертът изрази мнение, че блокът трябва да промени модела, по който функционира, за да се конкурира със САЩ и Китай, включително да се насочат средства за специализацията на отделни страни в конкретни сфери.

Каква е причината за разделението в САЩ? Каква ще е новата икономическа политика на САЩ? Какво ще се промени в световната търговия? Каква ще бъде политиката на Байдън към Близкия изток? Ще изнесе ли Китай политическия си модел? Какви са възможностите и рисковете за Балканите и България?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването “Светът е бизнес” гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 4
Valentin13
преди 3 години
такива оратори си изкарват парите с ораторстване, стоят си на сухо и топло и баламите ги четат и слушат. а пък ние дето не сме балами виждаме едно непознаване на действителността, скрито зад могъщо красноречие.а какво виждаме ние -ефекта Тръмп ще се развива и в Европейски и в световен мащабЕвропа най-накрая ще узрее, че чайниците си правят богатствата на нейния гръб. едни членки ще го приемат, други не и така ще са появят разногласия, което ще доведе до нов желаещ за Екзит.това ще доведе до затваряне на Европейския съюз и начало на отпор на външни разрушителни сили, това означава рестрикции, мита и защита на европейското производство. и една нова Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 4
zelka007
преди 3 години
от се пънете в атака , нема да влезете в следващия парламент , даже и до субсидия нема да го докарате ... бялата златка си кешира индулгенцията , направи си галерийка , изпра си чисто трансферите , спокойно си се пенсионира , а шараните изведнъж останахте на сухо ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 5
Веск
преди 3 години
Една шайка свръхбогати ***, евреи, олигарси, масони, квито си решите вие в САЩ казват кое може и кое не. А стига толкова. Морал, демокрация, принципи.Няма такова нещо. Квото каже чичо краварина това ще е. Конкуренция - ааааа само ако САЩ са в по-изгодната позиция. Ракети в Полша и Румъния може, само ако са американски. Виж руски в Калининград и Крим били заплаха за някого си. Всяко оръжие е заплаха, особено близо до границата с евентуален противник. Близо говорим за според оперативната дълбочина на това оръжие. Има да се зъбите на Русия за Калининград и Курилите, да се зъбите и все тая. Няма как руската газ да я спрем с конкуренция и цени. Значи с търговска война, колониална зависимост на Европа от САЩ и т.н. Същото било преди Първата световна война. Тя затова и изухнала. Пък Втората е само продължение на първата. Аз смятам, че след падането на Соц. лагера световния империализъм и капитализъм се изродиха и самозабравиха. Увълчи се тотално капитала. Унищожиха средната класа, унищожават образованието по света, въвеждат зависимости и робство - модерни. Зависимостта от ваксина е какво според вас. Зависимостта от мобилни мрежи, фейсбуци и т.н. Власт над съзнанието и над битието. Ква е разликата със социализЪма и робовладелството. Модерните форми и средства само и завоалирания вид. Ами гарантирания доход какво е - от всекиго според възможностите, на всекиго според нуждите. На времето на това му викахме комунизъм. Социализма напомням беше на от всекиго според възможностите, на всекиго според труда. Отиваме към някакъв такъв свински угоителен комунизъм - на ти пари да папаш за да стоиш мирен, а ние вождовете знаем какво и как. Ти не мисли, бачкай нещо там и папй колко си гладен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още