IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пхенян врътна кранчето на свободната продажба на бензин

Изключение се прави само за висшата комунистическа номенклатура, пише японското издание Аѕаhі Аѕаhі

15:00 | 04.10.17 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Севернокорейският лидер Ким Чен-ун. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун. Снимка: Ройтерс

От края на септември продажбите на бензин по търговските бензиностанции в Северна Корея са забранени. Единствено изключение се прави за високопоставени дейци на Корейската трудова партия, правителството, въоръжените сили и специалните служби, пише японският вестник Аѕаhі, цитиран от ТАСС.

Cypoвитe мepĸи пpи cвoбoднaтa пpoдaжбaтa нa гopивa цeли създаването на зaпacи oт бeнзин и дpyги гopивa, cлeд ĸaтo Cъвeтът зa cигypнocт нa OOH oгpaничи изнocа нa пeтpoл и пeтpoлни пpoдyĸти зa KHДP. Става дума за caнĸции срещу Πxeнян зapaди пpoдължaвaщитe ядpeни oпити в нapyшeниe нa дeйcтвaщитe мeждyнapoдни зaбpaни.

Вестникът твърди, че на севернокорейските бензиностанции наливат гориво само в резервоарите на коли с номера, започващи с цифрите 727, каквито се издават само на висшата номенклатура. Засега няма данни как се зарежда общественият транспорт и колите на чужденците. 

По-рано южнокорейската агенция Yоnhар съобщи, че от началото на годината свободните цени на бензина в КНДР са скочили тройно. По данни на правителството в Сеул годишните потребности на комунистическия Север достигат 700 до 900 хиляди тона петрол и петролни продукти. Освен това страната постоянно поддържа стратегически резерв от 1 милион тона за използване в случай на война. Според източници на Аѕаhі Пхенян смята сега да го удвои.

Междувременно днес говорителката на външното министерство на Германия Мария Адебар заяви, че Европейският съюз възнамерява да засили санкциите си срещу Северна Корея.

По думите ѝ Берлин смята за необходимо и възможно политическо решение на конфликта около ядрените и ракетните програми на Пхенян. Цитирана от DPA, тя призова севернокорейския режим да прояви готовност за преговори.

В края на миналата седмица американският държавен секретар Рекс Тилърсън каза пред журналисти, че САЩ провеждат сондажи за започването на евентуален диалог с КНДР. По-късно президентът Доналд Тръмп написа в Twitter, че Тилърсън си губи времето, като опитва да преговаря с "малкия човек ракета", както той нарича севернокорейския лидер Ким Чен-ун.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
0pk
преди 6 години
Ай сиктир ве! Ама те там имали свободна продажба на бензин?!? Аз пък си мислех, че там коли имат само високопоставените дейци на Корейската трудова партия, правителството, въоръжените сили и специалните служби, пък останалото народ (че то остана ли?) ходят пеш и карат велосипеди. Това с карането на велосипеди, между другото е доказано полезно и не е лошо ЕС да почерпи полезен опит от Ким за методите с които да се подтикне населението да ползва велосипеди за предвижване :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
redcretin
преди 6 години
Мдаааа, ще стане по-зле и от Венецуела.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още