IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подаръците през 2020 - под знака на обществена кауза

Все повече потребители в Европа пазаруват в подкрепа на местната общност и малкия бизнес, както и стоки, печалбата от които отива за благотворителни организации

16:35 | 21.12.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Коледните празници през 2020 са по-тихи и спокойни отвсякога, а потребителите търсят най-смислените подаръци за своите близки, в които ще вложат по-малко средства, но повече от себе си. Тази година над 77% от потребителите в Европа разкриват, че повече се замислят за важните неща в живота, а 65% казват, че ще са по-внимателни в пазаруването по празниците, показва най-новото проучване на Mastercard.

Докато 58% от потребителите посочват, че свиват бюджета след трудната година, над половината (51%) споделят, че влагат повече лично отношение в подаръците и 45% прекарват повече време в изработването или избора на подарък.

Предизвикателната 2020-а  година е накарала хората да се замислят повече за другите, като 17% са започнали да подкрепят различни благотворителни каузи или да правят подаръци на непознати, като начин да помогнат на по-нуждаещите се.

Почти половината (48%) от европейците са закупили стоки, печалбата от които отива в подкрепа на кауза, a 14% са дарили директно на благотворителна организация. Още 19% са закупили благотворителни коледни картички тази година.

Европейците са по-внимателни и за това къде пазаруват - всеки втори се старае да подкрепя собствената си общност: малки производители и магазини, занаятчии, местни артисти и т.н. 59% пазаруват локално, като начин да помогнат за възстановяването на общността, 44% са закупили подаръчни карти от местния малък бизнес, 61% ще направят коледния си пазар от местен магазин.

Кошници с лакомства (38%), уелнес подаръци (37%), фотографии и фотокниги  (35%) оглавяват списъка на най-смислените подаръци за 2020 г., последвани от подаръци – преживявания с близките (32%) и персонализирани декорации за дома (26%).

Мениджърът на Mastercard за България, Северна Македония, Албания и Косово Ваня Манова напомня, че малкият бизнес е гръбнакът на европейската икономика, така че пазаруването на местно ниво е от изключително значение не само за подпомагане възстановяването на местната общност, но и на икономиката като цяло.

По данни от проучването тази година европейците ще си разменят домашна кошница с лакомства (38%), ще си осигуряват семейни преживявания (32%), ще подаряват илюстрации или картини (15%), някои от тях ще творят за близките си с персонално стихотворение или разказ (12%), ще даряват и настолни игри (11%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още