IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политолог: Срещата Байдън–Джонсън е като тази между Чърчил и Рузвелт

На дневен ред сега е възстановяването на един пост-Ковид свят, посочи Христо Панчугов

20:30 | 10.06.21 г. 1
Политолог: Срещата Байдън–Джонсън е като тази между Чърчил и Рузвелт

Той побърза да уточни, че САЩ не търсят конфликт с Русия, но ще отговарят по твърд и категоричен начин всеки пък, когато има нарушаване на човешките права.

Първата осемдневна европейска обиколка на Байдън вече започна  от Великобритания.

Според политолога очакванията са срещата между американския президент и английският премиер Борис Джонсън да продължи дълго, предвид ситуацията, в която светът се намира след коронакризата.

„Сравненията с някогашната среща между Чърчил и Рузвелт не са случайни, коментира Панчугов. – Тогава, по времето на Рузвелт, на дневен ред е било следвоенното възстановяване, а сега сме в ситуация на един пост-Ковид свят.

„Това посещение е първият ясен ориентир какви ще бъдат отношенията между ЕС и САЩ“, каза политологът като обърна внимание на препятствията и предизвикателствата. 

Той очаква да се обсъди прилагането на ваксините в контекста на пост-пандемичната икономика.

Панчугов прогнозира, че при визитата на Байдън ще се разберат какви ще са и реакциите спрямо Китай, както и интерпретациите на тема сигурност на Европейския съюз.

„Сигурността на ЕС е един от акцентите, които ще определят 2021-а. Все още има пробойни, които не са подсигурени и утре на срещата на Г-7 във Великобритания това ще е един от фокусите на разговора, смята политологът. – ЕС акцентира все повече върху изграждането на собствен капацитет за сигурност, но очевидно Байдън иска да препотвърди ангажиментите, които САЩ имат към сигурността ни посредством НАТО.“

По думите на Панчугов това е добре, тъй като европейската сигурност е уязвима.

„Балансът с НАТО е сложен, а Байдън ще трябва да възстанови световната роля на САЩ и да заеме изгубените по времето на Тръмп позиции, потвърди той. – В крайна сметка основната роля на Байдън в момента е да върне институционалността в САЩ – не личностния подход в политиката, който бе запазена марка на Тръмп, а делегирането на отговорност.“

Той е категоричен, че от голяма важност е именно фактът, че Байдън възстановява рутината в американската политика.

Връщайки се отново към традиционно инфарктните отношения с Русия, политологът подчерта, че срещата между Байдън и Путин ще е за изчистване на позициите – реално без истински задълбочен диалог, но пък едно добро начало.

По време на участието на Панчугов в предаването, стана въпрос и за това колко ще спечели ЕС от въвеждането на минимален корпоративен данък. Според него не се очаква този данък да има драстични последствия върху европейските компании и тези, които оперират в нашата страна.
Политологът не очаква нито тежка съпротива, нито реални промени в икономическата картина вследствие на данъка.

В разговора беше засегната и темата за посещението на Лаура Кьовеши. България беше една от малкото страни с върнати предложения за кадри в Европейската прокуратура.
„Визитата на Кьовеши в този аспект е знакова“, отбеляза Христо Панчугов и посочи, че ще има много въпроси за капацитета на българската прокуратура.

Ще научи ли Лаура Кьовеши за последните разкрития за корупцията в българското общество и ще има ли последствия за българското правосъдие? Какви са приоритетите на политиката на Джо Байдън?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
dr.5rov
преди 2 години
Срещата Байдън - Джонсън като срещата Рузвелт - Чърчил е доста зловещо сравнение. Тогава освен решенията за следвоенното възстановявания се постави и началото на Студената война. Хич не ми се иска това отново да се повтаря.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още