Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Свят

Премести ли се фокусът на институционалните инвеститори към алтернативните фондове?

Ще се запази интересът към IT сектора и услуги, свързани с подпомагане на енергийния преход, посочи Росен Иванов, управляващ партньор на Black Peak Capital

гледано: 1596   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Растежът в алтернативните инвестиционни фондове за рискови инвестиции е голям, има рекорди в сектора на частните инвестиции през миналата година. Това съобщи Росен Иванов, управляващ партньор на Black Peak Capital, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.
Още по темата

По думите му, на макрониво политиката за наливане на ликвидност в пазарите в резултат на ковид кризата донесе допълнително пари в системата.

"Паралелно с това ниските лихви от една страна, от друга страна възходът на пазарите, ниската възвращаемост на облигациите, като цяло преместиха фокуса на институционалните инвеститори в алтернативните фондове“, поясни той и отбеляза, че цялата индустрия – от венчър капитъл до изкупуване на дялове постига много големи обеми.

„Локациите на този вид инвестиции стават много по-големи към този вид активи“, подчерта Иванов и обясни, че при наливането на тези средства във фондовете се сключват и повече сделки.

Той съобщи, че в България също има рекорди, макар и от много по-ниска база, „но се движим с правилните стъпки и това е доста позитивно за екосистемата“.

На въпрос кои ще са най-горещите сектори през 2022 година той смята, че ще се запази интересът към  IT сектора и по-конкретно финтех, киберсигурност, информационни технологии, свързани със здравеопазване.

Прогнозата на Иванов е, че ще се развиват услуги, свързани с подпомагане на енергийния преход и борбата с климатичните промени. Логистиката, според него, ще е с акцент електронната търговия.

Той очерта и друга тенденция, свързана с инвестициите. „Поради наличието на толкова частни пари компаниите не бързат да стават публични“, смята управляващият партньор в Black Peak Capital. Според него това им отнема време и още повече надува оценките, и когато станат публични, те са малко „прегоряли в някои отношения“.

Кога може да се обърне тенденцията на интерес към рисковите фондове? Какво да очакваме от Black Peak Capital през следващата година? Къде са локалните предизвикателства пред инвеститорите?  Как се променя психологията на инвеститорите? Ще се притесняват ли те, че парите няма да са толкова евтини? Къде ще се реализира венчър капиталът?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Свят
Гаит Aл Гаит: Предизвикателство за авиационния бранш са цените на горивата