Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Свят

Проф. Ассаф Разин: България е в добра позиция да привлече чуждестранен капитал

Страната ви трябва да успее да контролира макроикономическите проблеми, съветва изследователят на глобализацията, преподавател в Университета на Тел Авив

гледано: 2895   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
България може да се облагодетелства от приходящия капитал и да се превърне в добра дестинация за чуждестранните инвеститори, ако успее да контролира макроикономическите проблеми. Това каза в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването „В развитие“, проф. Ассаф Разин, икономист и преподавател в Университета на Тел Авив, изследовател на процесите на глобализацията, лауреат на най-върховото отличие на Израел за наука, култура и изкуство Emet.

Според него чуждестранните инвестиции са едно добро средство за развитието на България, която е в добра позиция като член на Европейския съюз (ЕС).

Той даде пример с Израел, където са влезли много преки чуждестранни инвестиции от САЩ. „Те ни помогнаха да се превърнем в добре развита страна в технологично отношение. Ние сме страна на StartUp-ите, именно заради инвестициите от САЩ“, подчерта икономистът. 

Още по темата

Проф. Ассаф Разин обясни, че движението на капитал като цяло е нещо положително. „Може да бъде неблагоприятно, ако страната е в дълбока валутна криза и има инфлация. Именно тогава капиталите изтичат от страната и се влиза в една хаотична ситуация", посочи израелският учен.

Проф. Разин е на мнение, че единственият проблем на развития свят е миграцията.

„Има много ограничения, налагани от националните икономики върху самата миграция. Израел е изключителен пример за това как приходящата миграция може да е от полза за страната, икономиката и развитието на технологиите. Ако погледнете Европа, там има огромна крачка към свободното движение на хора, чрез основаването на Европейския съюз, но в последно време заради проблемите с бежанците, идващи от Африка и Сирия, целият този процес беше ограничен. Според мен Brexit се случи, защото британците не одобряваха свободното движение на хора“, коментира макроикономистът.

Той обаче е категоричен, че създаването на Европейския съюз  е едно от най-значимите събития след Втората световна война.

„Единственият проблем за страните от Източна Европа и тези от бившия Съветски съюз е, че политическата ситуация създава антиевропейски движения. Тези антиевропейски сили пречат на напредъка и се надявам България да не бъде замесена в такава политическа нестабилност”, очаква проф. Ассаф Разин.

Може ли да се говори за глобализация при нестихващия конфликт между израелци и палестинци? По какъв начин конфликтът в Близкия изток се отразява на световните икономически процеси? Успяват ли централните банки да изгладят неравностите в световната икономика в процеса на глобализация?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук.

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Свят
Ще имат ли скоро всички компании в ЦИЕ планове за борба с климатичните промени?