IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проф. Г. Касчиев за взрива в Русия: Тествано е новото супероръжие на Путин

Радиацията скача за час и после спада, което е странно, коментира експлозията в руската Архангелска област експертът

18:11 | 15.08.19 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Предполага се, че на военния полигон в село Ньонокса, в руската Архангелска област, където тайнствена ядрена експлозия отне живота на петима руски учени, е тествано новото супероръжие "Буревестник". Това мнение изрази специалистът по ядрени реактори и енергиен експерт проф. Георги Касчиев в студиото на "България сутрин" на Вulgaria ON AIR.

Според него проблемът във взрива, който избухна на 8 август, е огромната мощност. По думите му в района е имало паника, а градските власти отчитат увеличението на радиационния фон – предупреждават гражданите, а след това от "Росатом" казват, че няма опасност.

"На практика около 40 минути след взрива започва повишение на радиационния фон, което е много странно, защото то става за около час и след това спада, коментира Касчиев. "Тук е най-голямата мистерия. Това е възможно, ако е причинено от краткоживущи продукти на деленето, газообразни – това са радиоактивни благородни газове", посочи експертът.

Проф. Касчиев уточни, че според него няма как да става въпрос за теч. По думите му радиационното замърсяване е локално и инцидентът е станал в защитен реактор, а отчетеното повишение на радиацията в района е именно от излезлите газове.

Експертът смята, че е опасно ако става въпрос за създаване на оръжие с реактори за двигатели, защото това може да е пагубно за страната, в която се разработва.

Очаквайте видеото с целия разговор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още