Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Свят

Проф. Ганчо Ганчев: Митата на САЩ върху колите ще засегнат и България

Без търговско споразумение има вероятност да избухне търговска война между САЩ и ЕС, прогнозира икономистът

гледано: 2845   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Евентуално налагане на мита от страна на САЩ върху вноса на европейски автомобили би се отразило особено негативно върху германската и българската промишленост. Това е мнението на професор Ганчо Ганчев, икономист и преподавател, изказано в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Още по темата

"Разбира се, и ЕС би имал своя отговор към САЩ от гледна точка на закупуването на газ, вноса на селскостопански стоки и т.н. Има вероятност за избухване на търговска война между САЩ и ЕС, ако не се постигне търговско споразумение. Държави от Европа биха били по-засегнати от влошаване на преговорите. Смята се, че налагане на мита спрямо Европа ще доведе до пренасочване на търсенето към американски автомобили", прогнозира икономистът.

Ганчо Ганчев посочи, че България е по-ефективен производител по отношение на производствени разходи и това би могло да смекчи негативното въздействие от налагането на мита. “При влошаване на търговските отношения обаче това ще повлияе негативно на България при всички случаи”, коментира той.

Проф. Ганчев смята, че вероятността от споразумение между Китай и САЩ е голяма, тъй като е от взаимен интерес да се избегнат по-нататъшни конфликти.

Според него Китай трябва да подобри перспективите за американския износ към САЩ и да намали търговския дефицит със САЩ.

По думите му твърде вероятно е процесът по Brexit да бъде отложен. Професор Ганчев напомни, че много фирми вече се оттеглят от британския пазар и това застрашава растежа, заетостта, финансирането на дълга, лихвения процент, валутния курс. “Не се знае Английската централна банка каква монетарна политика ще предприеме. Великобритания рискува да се върне в периода преди влизането си в ЕС. Нерегулиран Brexit ще изложи на опасност и ирландския проблем", отбеляза икономистът.

Как ще се отрази излизането на Обединеното кралство от ЕС?

Повече от разговора в студиото вижте във видео материала.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Свят
Защо антимигрантската реторика се развихря преди избори