IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проф. Ролф Лангхамер: Интеграцията в ЕС ще възстанови бързо търговията

Възстановяването на стоките зависи от поведението на инвеститорите и потребителите, а услугите ще станат "лице в лице", прогнозира главният експерт на IfW

22:09 | 04.09.20 г. 1
Проф. Ролф Лангхамер: Интеграцията в ЕС ще възстанови бързо търговията

Той  посочи, че за световната икономика е важно възстановяването на Китай и САЩ.

"Китай се представя добре по отношение на растежа си. САЩ са в предизборна кампания и несигурността е голяма", уточни проф. д-р Лангхамер.

Ученият отбеляза, че Германия все още е експортно ориентирана. „Тя, като отворен пазар, разчита на износа на индустриални машини. Вътрешното търсене, публичните услуги и частното потребление стават все по-важен фактор за икономическия растеж в страната", коментира главният експерт на IfW.

По думите му стабилното в момента евро е временна тенденция.

Проф. Ролф Лангхамер смята, че търговската система е в сериозна криза. „Възстановяването на стоките зависи от поведението на инвеститорите и потребителите, а услугите ще станат "лице в лице"", очаква икономическият анализатор.

По темата за проучването за универсалния базов доход в Германия Лангхамер информира, че дебатът е дългогодишен и представлява мащабно изследване. "Ще бъдат избрани 1500 души, 120 от тях ще получават 1200 евро на месец в продължение на три години, а останалите - 1380 евро, и ще играят ролята на контролна група", обясни той.

Целта на проучването според ученият е проследяване на евентуалните промени в икономическото и социалното поведение на въпросните участници, дали ще станат креативни и ще се грижат ли повече за доходите си. Той отчете и критиките от страна на германското правителство в тази посока.

Това проучване, допълва проф. д-р Лангхамер, съвпада с новото течение - наративна икономика.“

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" вижте тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 4
serafima
преди 3 години
Някой нещо разбра ли от горната статия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още