Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Свят

Проф. Тодор Тагарев: България не разполага с киберотбрана

Почти нищо не се изпълни от Националната стратегия за киберсигурност за периода 2016-2020 г., посочи експертът от Института по информационни и комуникационни технологии

гледано: 3146   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа
Към момента България няма капацитет да провери дори колко сигурна е една система, която ѝ се доставя или изгражда. Не можем да говорим за устойчива киберотбрана у нас. Човек трябва да е голям оптимист, за да счита, че България е изградила способности, за да се защити. Това заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването “В развитие”, проф. д-р Тодор Тагарев от научния съвет на Институт по информационни и комуникационни технологии при БАН.
Още по темата

Той посочи, че от Националната стратегия за киберсигурност за периода 2016-2020 г. почти нищо не е изпълнено.

“Ние трябваше да вървим към търсене на солидни решения - и организационни, и технически, а не успяхме”, коментира Тагарев.

По думите му България дава негативни примери, но не е единствена от които други могат да се поучат.

“Русия като страна, залагаща много на хибридно влияние, действа така и в Грузия, и в Украйна, смята Тагарев. - Имаме шанс като част от НАТО и Европейския съюз да увеличим киберотбраната. Да си мислим, че можем да се защитим самостоятелно, е фантастика.”

Тагарев смята, че не само Китай и Русия имат интерес от кибератаки.

“Шпионажът върви постоянно със средства, които всеки може да използва... Трябва да разбираме, че много държави, частни фирми и терористични организации ще се опитват да използват достъпа през киберпространството, за да научат повече за нещата, които ги интересуват”, предупреди експертът.

Проф. Тагарев посочи по повод на ситуацията в Иран и Израел, че сме свидетели на случаи, в които чрез киберпространството - изцяло или частично, се постига кинетичен ефект, „което не беше възможно досега”.

Той обясни, че “при хибридната война използването на широк инструментариум намира много голямо приложение в подготовката на почвата за успешни действия".

Според него системите на сигурност в държавните структури разчитат в голяма степан на частната инициатива  и пазарните приложения за развитие на информационните технологии. Той оцени това като принос на иновациите в управлението и засилване капацитета на държавата.  

Ще увеличи ли публично-частното партньорство гаранциите за сигурността на държавата? В каква фаза на конфликт се намират държави от Източна Европа и Черноморския регион? Колко години живеем в хибридна война, какви са нейните поражения и какво следва? Обект на кибератаки ли е България? Ще има ли инвестиции в компетенции за киберсигурност?


Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването "В развитие" гледайте тук.

 

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Свят
Универсалният базов доход засяга кариерните перспективи пред младите