Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Свят

Прогноза: По-високата цена на хляба е знак за промените в климата

Сушата заплашва повече от половината световни пшенични посеви, посочват учените и предупреждават, че това може да предизвика политическа нестабилност

Прогноза: По-високата цена на хляба е знак за промените в климата

Снимка: Pixabay

Сушата, причинена от промяната в климата, заплашва повече от половината световни пшенични посеви, предупреждават учените. Това може да причини бъдещ недостиг на пазара и следователно политически вълнения, пише Bloomberg TV Bulgaria.

Още по темата

Според най-новото проучване, публикувано в списание Science Advances, зърнените култури, които съставляват една пета от дневните калории на човечеството, ще бъдат по-трудни за отглеждане поради по-суровите климатични условия и продължителния недостиг на вода. Предвижданията са, че 60% от сегашните площи, засети с пшеница могат да се сблъскат със суша до края на века, сравнено с 15% днес.

„Подобно развитие може да увеличи хранителната несигурност и следователно, и политическата нестабилност и миграцията“, посочват учени от различни организации, сред които е и Международният институт за приложни системни анализи в Австрия. Дори и ако температурите на Земята останат в рамките на договореното в Парижкото споразумение повишение, това пак ще удвои площите, които се намират под заплаха от засушавания, са песимистичните прогнози.

В проучването има анализ как промяната в климата ще се отрази на благосъстоянието на фермерите по света, като обогати някои и отнеме от други. Продължителните суши принудиха Австралия, най-големия износител на пшеница в Южното полукълбо, да внася зърно от Канада.

Глобалното затопляне ще накара страните да търсят нови начини за задоволяване на хранителните си нужди и много хранителни култури ще мигрират към нови територии.

Още по темата

„Ако само една страна или регион страда от суша, отражението е по-малко“ пишат професор Мирослав Трнка, професор в Менделския университет в Чехия и Сонг Фенг от Университета в Арканзас. „Ако много региони обаче са засегнати едновременно, това вече засяга глобалното производство и ще доведе до хранителна несигурност".

Най-големите световни износители на пшеница за ЕС, САЩ и Русия са изправени пред сериозен недостиг на вода, докато фермерите в Южна Америка ще бъдат само частично засегнати, показва проучването.

Пшеницата е различна от повечето зърнени култури, защото не изисква изкуствено напояване и разчита на дъждовете. Изследователите са използвали повече от десетки математически модела на климатични и хидрологични изменения преди да излязат с окончателни резултати.

По статията работи: Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
3
 
3
преди 2 години
значи двете кризи които имаше в България климата е беше "доста променен" вероятно само у нас, но в момента на цената нищо и няма от там следва, че и на климата нищо му няма според написаното
2
 
7
 
2
khao до: Hahoto
преди 2 години
5
 
6
 
1
преди 2 години
Няма профилна снимка
Няма се плашите, Монстанто ще реши проблема! ;)

Още от Свят
Ще остави ли Пекин Evergrande да фалира, за да предпази системата?