IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин не е способен да ускори руската икономика

Препоръките на МВФ са политически неприемливи за Кремъл

16:07 | 08.08.19 г. 24
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: gettyimages</p>

Снимка: gettyimages

Макар, че президентът Владимир Путин превърна Русия в агресивна, ретроградна полицейска държава, компетентното икономическо управление спаси нацията от икономически крах. То все още помага и според новата оценка на Международния валутен фонд някои скорошни действия на правителството, които не бяха оценени в Русия, вероятно ще доведат до подобрен растеж. Но зад тази добра новина Путин има проблем: По-значителните подобрения ще изискват нарушаване на крехкия политически баланс, който осигурява неговата власт, пише Леонид Бершидски за Bloomberg.

От 2014 г. до 2018 г. руската икономика нарастваше средно с 0,5% годишно. Според изчисленията на МВФ обаче растежът можеше да бъде с около 1,1 процентни пункта по-силен, ако не бяха три фактора: западните санкции заради анексията на Крим, спадът в цената на петрола и фискалните и макроикономическите отговори на тези шокове. Санкциите отговарят за 0,2 процентни пункта от тази разлика, а спадът на цената на петрола за още 0,6 пункта. Въпреки че злощастната комбинация от фактори накара Русия да изостава от другите големите развиващи се икономики, както и от бившите комунистически страни членки на Европейския съюз, ефектът от шоковете беше сравнително ограничен.

Това до голяма степен се дължи на ефективните действия на икономическите мениджъри на страната, които задържаха бюджета стегнат, инфлацията ниска, международните резерви растящи, а държавният дълг намаляващ. Сега икономическите власти са изправени пред по-тежко предизвикателство - ускоряване на растежа - и начинът, по който те отговориха, не изглежда неразумен за МВФ, въпреки че руската опозиция гневно протестира срещу ходовете на правителството или дори ги осмива.

Основната стратегия се върти около 13-те т.нар. национални проекта, които ще увеличат разходите за инфраструктура, здравеопазване и образование с около 1,1% от БВП годишно от 2019 до 2024 г. Правителството повиши данъка върху добавената стойност от тази година, за да финансиране тези разходи и обяви изключително непопулярна пенсионна реформа, която постепенно увеличава възрастта за пенсиониране с пет години, до 65 за мъжете и 60 за жените. Правителството не успя да накара мнозинството руснаци да повярват в националните проекти, а увеличението на данъците и възрастта за пенсиониране не беше разбрано. Популярността на Путин рязко спадна и мнозинството руснаци сега не одобряват работата на кабинета.

Верен на репутацията си на противник на социалните разходи, МВФ нарича пенсионната реформа „добре дошла“, а разпоредбите за ранно пенсиониране, предлагани от Путин като подсладител, твърде щедри. Фондът също така посочва, че увеличението на ДДС е имало по-малък ефект върху инфлацията, отколкото се очакваше, и че Русия трябва да харчи повече за инфраструктура, за да намали пропастта спрямо другите развиващи се икономики, особено що се отнася до качеството на пътищата и транспорта. МВФ изчислява, че комбинацията от политики трябва да доведе до ускоряване на темповете на икономически растеж до 2024 г. до между 1,6% и 2%, в сравнение с 1,2%, които фондът очаква тази година. С други думи, новите ходове могат до голяма степен да компенсират ефекта от шоковете след 2014 г. (ако, разбира се, националните проекти се администрират правилно и пенсионната реформа донесе очакваното увеличение на работната сила).

Последна актуализация: 22:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

24
rate up comment 1 rate down comment 0
Императорът
преди 4 години
https://energovopros.ru/spravochnik/elektrosnabzhenie/tarify-na-elektroenergiju/moskva/29449/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 2 rate down comment 0
Императорът
преди 4 години
ето и за Москва. 6.29 рублички дневна, 2.13 рублички нощна. Ако си с *** електромер - еднотарифен - 5.47 рублички. това ти е в един от най-бляскавите градове в Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 1 rate down comment 0
Императорът
преди 4 години
...и ТИ ми говориш за манипулация на статистиката ???? Впрочем типично за тебе. Ето - гледай - да не кажеш, че те мамя.http://***.eens.ru/fizicheskim_licam/tarify/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 3 rate down comment 0
Императорът
преди 4 години
Страхотна статистика си извадил. От нея се вижда че всъщност основните храни и услуги в Русия са значително по-евтини... с изключение на неща като домати и ябълки, които все пак ние произвеждаме или сме близо до големи производители. Наемите били по-скъпи? Какво - сравняваш Монтана с Москва ли?Чудно как в статистиката не видял никъде цени на горивцето? Това не е ли малко странно? - Относно разходите за поддържане на дом - проверих само точецът - явно статистиците не знаят или се правят, че не знаят, че в Русия има регионални и градски цени, които често се различават драстически. Например точецът в Москва е по-евтин от софийския - 0.149 срещу 0.146 лева. Обаче точецът в Екатеринбург например струва 0.108 лева !!! Тук в Шумен например точецът по-евтин с 40% е от софийския ли? Явно стъкмистиците сравняват България като държава с Москва като град - нищо че това е най-големият град в Европа с ного бизнес и ного богати хора в него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 4 rate down comment 13
julian12
преди 4 години
На тоя тип часовникът му струва колкото няколко твои годишни заплати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 10 rate down comment 10
julian12
преди 4 години
Чукча писател, чукча не читател. Личи ти, че не гледаш. Нивото ти е изключитлено ниско...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 13 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 4 години
Стоян Петров дава интервюта, Стоян Петров не гледа интервюта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 9 rate down comment 13
julian12
преди 4 години
А, ако гледаш цялото интервю ще разбереш на какво положение е любимия ти запад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 11 rate down comment 8
julian12
преди 4 години
Та как я караш, Бил?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 8
julian12
преди 4 години
Аз имам много против поредната ти тъпотия която си изссралл тук: Гледай го от 20 мин 30 сек. и ще разбереш.https://***.youtube.com/watch?v=I-BE8JQwCS0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още